UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати пропонують позитивні для водіїв зміни в механізмі стягнення штрафів

Є щонайменше два аргументи "за".

Депутати пропонують збільшити термін добровільної сплати штрафів для водіїв з 10 до 15 днів. Це передбачає зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт № 8285.

Читайте також: Система автофіксації порушень ПДР за рік нарахувала мільярд гривень штрафів, п'яту частину яких українці проігнорували

Як зазначається в пояснювальній записці, термін 10 днів, які відводяться водіям, щоб сплатити штраф за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, не має логічного обгрунтування.

Так, відповідно до статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу.

Читайте також: Техогляд в Україні: які штрафи передбачені для водіїв

Крім того, збільшення строків для добровільної оплати дозволить зменшать навантаження на виконавчу службу.

"Правопорушник має вкрай короткий строк для сплати штрафу за Постановою. У зв’язку з цим непоодинокими є випадки незначного прострочення такої сплати, що відповідно до статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення має наслідком стягнення вже подвійного розміру штрафу. В результаті збільшується кількість Постанов, що оскаржуються.", - зазначається в пояснювальній записці.