UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нарахування за комуналку зросли на 50%, зростання боргів населення загрожує колапсом на різних рівнях

У комунальників складне завдання – компенсувати свої зростаючі витрати в умовах субсидування населення.

Незважаючи на заявлений владою мораторій на зростання комунальних тарифів та субсидії, платники комуналки щомісяця можуть «оцінити» цю допомогу. Борги за комуналку знову різко зросли. Про це у своєму матеріалі пише Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг у статті – «Тарифи формально ще не змінювалися, але, судячи з нарахувань, комуналка вже коштує споживачам на 50% дорожче».

«Так, якщо нарахування у жовтні 2020 року становили 11 млрд грн, то вже у жовтні 2021-го – 16,4 млрд. За рівних погодних умов це означає, що тарифи зросли на 50% з жовтня 2020 по жовтень 2021 року », - пише автор.

Автор нагадаємо, що при цьому зростання середньої заробітної плати в Україні у 2021 році склало на 30.11.2021 року лише 15,7%. Цифри в платіжках набагато перевищили зростання зарплат, у деяких випадках зростання склало понад 50%.

«Дивимося дані Держстату. Так от, якщо дивитися в розрізі послуг, то за тепло та гарячу воду українці заплатили у листопаді 2021 року всього 34,7% від повного обсягу. А якщо дивитися в розрізі областей, то мінімально заплатили за тепло та гарячу воду, яку споживають українці у багатоквартирних будинках, у Миколаївській області – всього 9,5%, та у Херсонській області – 19,5%, хоча рік тому платежі у цих областях склали в рази більше – 55,2% та 34,2%», - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Держстат порахував зростання боргів за комуналку в 2021 році: за газ платять найгірше

Зазначається, що ситуація в житлово-комунальному господарстві з тарифною політикою і платежами веде Україну семимильними кроками до повного колапсу та зупинки роботи теплокомуненерго, адже працювати за таких боргів вони довго не зможуть, адже вся система ТКЕ вимагає негайної модернізації та капітальних ремонтів.

Раніше Держстат опублікував дані, за якими борги населення з послуг ЖКГ протягом року зросли на 30%.