UA / RU
Підтримати ZN.ua

Накопичувальних пенсій в Україні не буде щонайменше до 2022 року - Лазебная

Якщо накопичувальна система не почне працювати найближчим часом, держава буде змушена підвищити єдиний соціальний внесок або інші податки.

Верховна Рада до кінця року не встигне розглянути законопроєкт №2683, який вводить в Україні другий рівень пенсійної системи - накопичувальні пенсії.

Про це в інтерв'ю Liga.net заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

При цьому вона підкреслила, що в 2021 році другий рівень також не буде введений. Можливо, з 1 січня 2022 року, але за умови, що законопроєкт №2683 ухвалять у першому кварталі 2021 року «і все, від кого залежить впровадження, засукають рукава і дуже добре попрацюють".

За словами Лазебний, її відомство підтримує законопроект, однак вважає, що він повинен бути допрацьований. При цьому вона додала, що дискусії з парламентом щодо цього питання поки "йдуть важко".

"Перший раз ми ще навесні в рамках робочої групи при комітеті соцполітики надали пропозиції до тексту для того, щоб система була працездатною, а не корумпованою, захищала людини і його накопичення, більш відповідала ринковій реальності", - уточнила Лазебная.

На думку міністра, якщо накопичувальна пенсійна система не почне працювати найближчим часом, для фінансування пенсій держава буде змушена підвищити єдиний соціальний внесок або інші податки, за рахунок яких наповнюється бюджет.

З 1 грудня в Україні знову перерахують пенсії. Причина - підвищення прожиткового мінімуму, який для непрацездатних осіб збільшиться до 1769 грн. Правда, виростуть виплати не всім, і радіти перерахунку також будуть не всі. Накопичувальний пенсійний рівень планували запустити з 2021 року певною мірою допрацювавши законопроєкт №2683. Але зараз плани дещо змінилися. Парламентський комітет з питань антикорупційної політики цей документ розкритикував. Нардепи побоюються, що така система може привести до створення фінансової піраміди. Детальніше про це читайте в статті Тетяни Кириленко «Українські пенсії: від перерахунку до накопичення» в ZN.UA.