UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільша нафтосервісна компанія SLB продовжує працювати в РФ, отримуючи рекордний виторг — Reuters

Санкції проти російського енергосектору необхідно переглянути.

Компанія SLB, яка є світовим лідером з обслуговування нафтових родовищ, активізувала свій бізнес у Росії та забрала контракти на надання послуг та обладнання у конкурентів, які залишили ринок РФ. Про це пише Reuters з посиланням на документи та джерела.

Як пише агентство: «Незважаючи на те, що перебування SLB у Росії викликало різку критику, інтерв'ю з галузевими джерелами, а також документи компанії, з якими ознайомилося агентство Reuters, свідчать про те, що рішення SLB допомогти Росії збільшити видобуток нафти та газу своїми послугами та буровим обладнанням окупилося».

Зазначається, що підрозділ SLB щодо підвищення продуктивності пластів у РФ у третьому кварталі (порівняно з попереднім) минулого року збільшив виторг на 25%.

Згідно з презентацією компанії, її російський підрозділ із розробки родовищ продемонструє рекордні результати за підсумками четвертого кварталу.

Хоча у березні компанія заявила, що хоч і продовжує свою діяльність у Росії, вона призупинила нові інвестиції в цю країну.

Експерти вважають, що SLB, найімовірніше, не потрапила під американські та європейські санкції, які забороняють фінансові операції з РФ.

"Російський енергетичний сектор не підпадає під всеосяжні санкції, і, будучи обережними, компанії можуть дотримуватися заборон або обмежень, які можуть застосовуватися до певних транзакцій", - сказав Пітер Куцик, керуючий директор Mercury Public Affairs і колишній чиновник Управління з контролю за іноземними активами США, підрозділи Мінфіну, який адмініструє санкції

Читайте також: США ввели санкції проти Білорусі через суд над лідером опозиції

Раніше повідомлялося, що адміністрація Байдена схильна протидіяти будь-яким крокам щодо зниження граничної ціни на експорт російської сирої нафти, незважаючи на те, що деякі європейські країни прагнуть ще більше урізати доходи Москви.