UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафтопереробні заводи проти практики "БРСМ-Нафта" розводити бензин спиртом

Українські нафтопереробні заводи заявляють про неприпустимість додавання до бензину А-92 паливного біоетанолу, що практикує мережа автозаправних станцій «БРСМ-Нафта». На думку нафтопереробників, це веде до погіршення якості палива та вказує на кустарне виробництво нафтопродуктів. Про це enkorr повідомили на НПЗ «Укртатнафта» та Шебелинському ДПЗ.

«Немає жодної необхідності додавати біоетанол або інші спиртовмісні компоненти в товарні бензини заводського виробництва. Такі маніпуляції однозначно призводять до зміни фізико-хімічного складу палива та погіршення його якостей за окремими показниками», — заявив головний технолог Кременчуцького НПЗ Юрій Голіч.

За його словами, зазвичай застосуванням таких добавок намагаються замаскувати використання низькооктанових вуглеводневих сполук невідомого походження при кустарному виготовленні палива.

«Автомобільні бензини виробництва Шебелинського заводу повністю задовольняють вимогам чинних стандартів і поліпшення шляхом додавання компонентів (особливо, що містять кисневмісні сполуки) не потребують. Додавання будь-яких інших компонентів за межами заводу може призвести до погіршення якісних характеристик та невідповідності палива чинним державним стандартам України», — повідомили у держкомпанії «Укргазвидобування», яка управляє Шебелинським ДПЗ.

Там додали, що показники масової частки кисню для бензинів Е0, Е5, Е7 і об'ємна для кисневмісних сполук (С5 і вище) для бензинів Е5 знаходиться на граничній межі і додавання інших кисневмісних добавок призведе до перевищення допустимих норм.

«Шебелинський ДПЗ не несе відповідальності за погіршення якості бензинів при додаванні до товарних автомобільних бензинів нашого виробництва інших компонентів за межами заводу», — йдеться у коментарі підприємства.

Раніше повідомлялося, що «БРСМ-Нафта» припинила реалізацію бензинів заводської якості та перейшла на продаж бензинів, що виготовляються на міні-НПЗ у Гадячі та нафтобазі в селі Переяславське. Зокрема, вона почала реалізацію бензину Plus А-92 Євро5-Е5, одержуваного шляхом додавання в бензин А-92 паливного етанолу в кількості 1%. У додатку до сертифікату на Plus А-92 Євро5-Е5 вказується, що дана процедура змішування є покращенням якості, при цьому вона може застосовуватися до нафтопродуктів усіх постачальників бензину А-92 в Україну – Мозирського та Новополоцького НПЗ (обидва Білорусь), Кременчуцького НПЗ та Шебелінського ГПЗ.

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн вважає, що єдиним змістом таких проектів можуть бути податкові зловживання.

«Процес виробництва палива на нафтобазі чи міні-НПЗ ніхто не контролює. Ми бачимо, що БРСМ закуповує та виробляє великі обсяги безакцизних компонентів – фракції з міні-НПЗ, спирти, октанопідвищуючі розчинники. Подальше перетворення цієї номенклатури на підакцизні товарні нафтопродукти без сплати акцизу – основне завдання таких виробництв», — заявив експерт.