UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" спростовує заяву міста Сміла щодо скасування Верховним Судом боргів за газ. Кому доведеться платити?

Як випливає із роз'яснень, для "Нафтогазу" змінюється лише джерело, за рахунок якого стягуватиметься борг.

У "Нафтогазі" спростовують заяву Смілянської міськради щодо скасування заборгованості міста за газ у результаті перемоги в Верховному Суді, і заявляють, що борги доведеться все ж таки повертати, просто за іншим механізмом. Відповідна заява "Нафтогазу" є у розпорядженні редакції.

Як стверджують у "Нафтогазі", Верховний Суд своїм рішенням не скасовував боргу.

Суд лише визнав недійсним договір правонаступництва, відповідно до якого борг за газ, який утворився у результаті діяльності ТОВ “Сміла Енергоінвест”, що поставляло газ мешканцям міста, після банкрутства останнього перейшов на комунальне підприємство КП “Смілакомунтеплоенерго”.

При цьому, як наголошують в "Нафтогазі", згідно із законодавством, визнання договору недійсним не тягне скасування самого боргу.

Відтак, борг повертається до попереднього боржника. А джерелом погашення заборгованості за спожитий природний газ є надходження від оплати мешканцями міста житлово-комунальних послуг.

"НАК “Нафтогаз України” здійснив поставку законтрактованого газу, який надалі було використано для виробництва та надання житлово-комунальних послуг. Однак, ТОВ “Сміла Енергоінвест” у повному обсязі не провело розрахунки за отриманий природний газ. При цьому у загальному механізмі, який функціонує на території України, джерелом погашення заборгованості за такий спожитий природний газ, є надходження від оплати споживачами отриманих житлово-комунальних послуг", - пояснили в "Нафтогазі".

Таким чином, як випливає із роз'яснень, для "Нафтогазу" змінюється лише джерело, за рахунок якого стягуватиметься борг. Якщо до рішення Верховного Суду борг щомісячно погашало місто, з міського бюджету, то тепер борг буде погашатися за рахунок коштів, які надходитимуть від сплати мешканцями Сміли комунальних платежів.

Нагадаємо, 1 грудня Смілянська міська рада опублікувала повідомлення про виграш у Верховному Суді у НАК "Нафтогаз України" у суперечці щодо боргу в розмірі 62 млн гривень, який заборгувала компанія "Сміла Енергоінвест", що згодом збанкрутувала.

"Сміла звільнилась від зашморгу багатомільйонних боргів перед "Нафтогазом"", - йшлося в повідомленні.

На погашення цього боргу місто щомісячно сплачувало "Нафтогазу" 1,34 млн грн.

Борги перед "Нафтогазом" у розмірі 85,5 млн грн були накопичені в період з 2010 року, коли за рішенням місцевої влади міські котельні експлуатувалися ТОВ "Сміла Енергоінвест" в рамках спільної діяльності.