UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" шукає альтернативи транзиту російського газу

На разі говорити про якісь рішення ще рано, але потенційний кандидат уже є.

НАК «Нафтогаз» шукає альтернативні рішення для продовження роботи української газотранспортної системи після закінчення дії угоди з російським «Газпромом». Зокрема обговорюють варіант транзиту азербайджанського газу, розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов в інтервʼю LIGA.net.

Він наголосив, що Нафтогаз не продовжуватиме транзитну угоду з компанією «Газпром» і такі перемовини не велись.

«З іншого боку, наша ГТС є одним з ключових активів держави. Вона дозволяє нашій країні бути певною мірою у вищій лізі енергетичного бізнесу. Тому я вважаю, що стратегічно ГТС повинна працювати. Бо ми маємо доступ до ринку збуту в майбутньому, коли Україна стане експортером газу», - додав Чернишов.

За його словами, Україна просто не має права зупиняти цю систему, бо в такому разі європейський ринок за кілька років переорієнтується на інших постачальників.

Чернишов розповів, що на контакт із НАК виходили компанії із Азербайджану, в тому числі найбільший державний холдинг країни Socar, але  готового рішення наразі немає і говорити про щось ще рано.

Читайте також: Транзит російського газу до Придністров'я: Україна та Молдова домовилися про новий маршрут

На запитання, чи може українська ГТС після закінчення договору із РФ стати ціллю російських ударів, Чернишов не виключив такої імовірності.

Нагадаємо, навесні Єврокомісія підтвердила, що не планує продовження енергетичної співпраці з Росією, зокрема транзитного постачання газу українською газотранспортною системою.