UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" просить у Кабміну гроші, щоб покрити збитки

Світові ціни на газ та фіксовані тарифи заганяють НАК у борги.  

Через зростання світових цін на газ та фіксовані тарифи в Україні "Нафтогаз" почав потерпати від витрат, що істотно зросли, в той час як доходи впали. Наразі компанії потрібно додатково 123 млрд гривень, про що НАК повідомив прем'єр-міністру у своєму листі, пише РБК-Україна.

«Майже третина від цієї суми потрібна, щоб закупити газ на зиму. Гроші НАК запланував взяти у Оператора ГТС, але у Кабміні вирішили з цією ідеєю поки не поспішати», - пише видання.

Хоча сьогодня, 24 вересня, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна готова до опалювального сезону, тарифи не зростатимуть, а в підземних сховищах знаходиться вже 18 млрд куб газу.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" закінчив 2020 рік зі збитком в 19 млрд гривень, але з 57,7 млрд гривень залишків на рахунках.

Загальний обсяг надпланових витрат НАКу може скласти 123 млрд гривень. Це підтверджує інформаційна записка від НАКу, спрямована прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

У "Нафтогазі" підрахували, що їм доведеться заплатити на 33,7 млрд гривень більше ренти на газ власного видобутку. Адже середня митна ціна газу значно перевищує вартість, за якою НАК реалізовує його для потреб населення та теплокомуненерго. За трирічними договорами з останніми, компанія недоотримає 36,7 млрд гривень.

Але основна проблема – гроші на закупівлю 3 млрд кубометрів імпортного газу, який необхідно придбати в опалювальний сезон. Ціна питання – 44,5 млрд гривень, які НАК планує отримати від компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ). 57,7 млрд гривень, які були в запасі, витратили на закупівлю газу – це підтверджується в записці.

Проект договору між " Укртрансгазом "(входить до Групи Нафтогаз) і ОГТСУ вже підготовлений. Цей документ, що дозволяє НАКу зібрати частину відсутніх коштів, повинні були затвердити на засіданні Кабміну 22 вересня в рамках Плану заходів щодо посилення надійності оператора ГТС. Але в підсумку рішення не винесли на розгляд уряду, виявивши в ньому ряд юридичних перешкод.

Читайте також: Альтернатива російському газу: між Україною та Німеччиною розробляють «водневий коридор»

За даними ZN.UA, запаси газу можуть бути недостатніми для проходження опалювального сезону. Про це в своєму матеріалі ще в червні писав Ігор Маскалевич. Детальніше про ситуацію з газом в ПСГ України читайте в матеріалі "Безгазова зима".

Також нагадуємо, що зміна керівника НАКу подавалася під соусом погіршення фінансових показників, але реальною причиною, про що першим написало ZN.UA, було бажання офісу президента відняти у Нафтогазу зарезервовані 50 млрд грн, перенаправивши їх на "Велике будівництво". Подальше і ще більше погіршення фінансового стану компанії було неминучим наслідком ручного втручання офісу президента в роботу НАКу.