UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" допускає, що може відмовитися від імпорту газу - Коболєв

Рішення буде залежати від наповненості ПСГ.

"Нафтогаз України", який в 2020 році отримав значні збитки, ще не прийняв рішення щодо того, чи буде влітку купувати імпортний газ для поповнення запасів в підземні сховища країни. Про це повідомив глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, передає "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що зараз значні обсяги газу в українських підземках зберігають це запаси приватних зарубіжних (майже 5 млрд куб м) і вітчизняних компаній.

"Якщо ці компанії залишаються в підземці, то функція наповнення ПСГ і збереження тиску в газотранспортній системі для зимового періоду буде виконуватися ринком. Якщо вона не буде виконуватися ринком, то нам доведеться йти до акціонера і говорити з ним про те, хто її виконує. Теоретично це функція нового оператора ГТС балансувати ринок природного газу ", - пояснив Коболєв.

"Наскільки (заповнення) підземки в цій ситуації стане фінансово нашим або їх (Оператора ГТС - ред.) Зобов'язанням, це і визначить, будемо ми купувати газ чи не будемо", - додав Коболєв.

У той же час глава "Нафтогазу" зазначив, що якщо група і вийде на ринок для закупівлі газу, то звичайно не буде заздалегідь публічно оголошувати про терміни та обсяги, щоб не піднімався ажіотаж і не росли ціни.

Згідно зі звітом регулятора, "Нафтогаз України" в 2020 році імпортував всього 0,57 млрд кубометрів газу в порівнянні з 6,79 млрд куб. м в 2019 році.

Маючи в своєму розпорядженні значні запаси газу в сховищах, Україна в 2021 році майже не здійснює його імпорт - за перший квартал він склав всього 0,5 млрд куб. м, що в 5,7 рази менше, ніж в січні-березні 2020 року.

Станом на 26 квітня в ПСГ України перебувають 15,33 млрд куб м газу. Відбір зі сховищ все ще триває, в останні дні він становить близько 14 млн куб м/добу.

Читайте також: Тариф на газ - "Нафтогаз" оприлюднив річну ціну

Повідомлялося, що газопостачальна компанія "Нафтогазу", яка вже встановила річний тариф для населення, направила 30 збутових підприємствам по всій країні пропозиції щодо річного контракту на поставку газу з фіксованою ціною.