UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Нафтогаз» заплатив «Газпрому» за березневий газ 1,3 млрд доларів

НАК «Нафтогаз України» перерахувала російському ВАТ «Газпром» близько 1,25 млрд дол за отриманий у березні газ.

Про це повідомляє у четвер, 7 квітня, прес-служба української компанії.

Раніше голова правління НАК Євген Бакулін повідомляв, що в березні Україна купить у Росії 6 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, ціна на російський газ для України у II кварталі 2011 року становить 280 дол за тисячу кубометрів, що на 6,06% більше у порівнянні з І кварталом (264 дол).

Прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду у середу, 6 квітня, вкотре заявив про необхідність переглянути газові контракти з російською стороною. У зв'язку з цим він доручив першому віце-прем'єру Андрію Клюєву і міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку підготувати до засідання українсько-російського міжурядового комітету додаткові аргументи перегляду формули ціни на газ.

Українсько-російські газові домовленості востаннє переглядалися рік тому, 21 квітня. Тоді президенти Віктор Янукович і Дмитро Медвєдєв у Харкові підписали так званий «Харківський пакт» - угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі. В обмін на цю угоду Україна домоглася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше, ніж на 100 дол за тисячу кубометрів.

Після цього Київ неодноразово заявляв про необхідність переглянути газові угоди, на що «Газпром» відповідав, що не бачить для цього підстав.