UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафтогаз запропонував Газпрому вступити в переговори щодо нових тарифів на транзит газу

НКРЕКП підвищила тарифи на транспортування газу територією України. Але Нафтогаз, "як відповідальний партнер", не відмовляється від переговорів з Газпромом.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 29 грудня встановила тарифи на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу і виходу.

Як повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз Україна", якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, що проходить транзитом територією України, не підпадала під державне регулювання та визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб'єктами - НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром", - то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКП.

Такі повноваження НКРЕКП набула у відповідності до ухваленого навесні 2015 року Закону "Про ринок природного газу", який впровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Ці норми передбачають принципово інші підходи до встановлення тарифів на транспортування. Замість переговорної процедури та визначення вартості транзиту в залежності від обсягів та відстані, на яку протранспортовано газ, нові тарифи мають:

а) відображати узгоджені регулятором витрати оператора ГТС,

б) застосовуватися до заброньованих потужностей ("качай або плати"),

в) визначатися для всіх точок входу та виходу з національної ГТС, тобто з застосуванням однакових підходів для транзиту газу та його внутрішнього транспорту.

Нафтогаз наразі аналізує нові правила тарифікації транспортування газу, встановлені НКРЕКП.

в) визначатися для всіх точок входу і виходу національної ГТС, тобто з застосуванням однакових підходів для транзиту газу і його внутрішньої транспортування.

"Рішення НКРЕКП є обов'язковим для виконання після його офіційної публікації. Водночас Нафтогаз, як відповідальний партнер, запропонував Газпрому провести переговори з цього приводу", - йдеться в повідомленні Нафтогаза.

"Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом. Перехід до загальноприйнятої у Європі практики ціноутворення за транзит сприятиме подальшій інтеграції нашої газотранспортної інфраструктури до європейської енергосистеми та зміцненню надійності постачання газу до країн ЄС", зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Напередодні директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що Україна "радикально" підвищила для російського "Газпрому" ставку тарифу на транзит природного газу через свою територію

21 грудня міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Україна у 2016 році готова купувати газ у "Газпрому" тільки в разі, якщо російська сторона не знизить його вартість до рівня менше 200 доларів за тисячу куб. м.