UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" з подачі Єврокомісії запропонував "Газпрому" продовжити "зимовий пакет"

Єврокомісія запропонувала сторонам компромісний варіант подальшої співпраці в умовах арбітражного розгляду.

«Нафтогаз» підтримує пропозицію Єврокомісії продовжити дію «зимового пакету»

НАК "Нафтогаз України", підтримуючи пропозицію Єврокомісії продовжити дію "зимового пакету", направив відповідний лист російському "Газпрому" з пропозицією розглянути можливість подовження терміну дії угоди (зараз - припиняє дію з 1 квітня) до кінця наступного осінньо-зимового періоду.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського держхолднигу в понеділок, 30 березня.

У НАК зазначають, що 27 березня українська сторона отримала від віце-президента Єврокомісії Мароша Шевчовича лист, в якому йдеться про його пропозицію російській стороні залишити в дії поточний механізм ціноутворення на російський газ, що поставляється "Газпромом" для українських споживачів.

"НАК "Нафтогаз України" вітає пропозицію Єврокомісії про продовження дії угоди, погодженої українською, російською сторонами і Єврокомісією в ході тристоронніх переговорів у Брюсселі 31 жовтня 2014 р. (так званого "зимового пакету"), до кінця наступного осінньо-зимового періоду.

В підтримку цієї пропозиції та з метою забезпечення співробітництва між компаніями, "Нафтогаз" направив ВАТ "Газпром" лист, в якому запропонував розглянути можливість продовження дії "зимового пакету", - сказано в повідомленні.

Як наголошується, також єврокомісар запропонував провести чергову тристоронню зустріч у Брюсселі в середині квітня. "Нафтогаз" у свою чергу "підтверджує готовність взяти участь у такій зустрічі для обговорення зазначених пропозицій".

Тимчасова угода по газу з РФ вже технічно готова, раніше заявляв міністр енергетики України Володимир Демчишин, її підписання планується в першій половині квітня. При цьому, за словами Демчишина, Україна розраховує, що угода буде діяти на період літа 2016 року - моменту, коли Стокгольмський суд може винести рішення у спорі між НАК "Нафтогазом України" і "Газпромом".