UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" подав позов проти Кабміну на компенсацію 6,6 млрд грн збитків

Компанія вимагає відшкодувати збитки від спец зобов ' язань з постачання газу.

НАК "Нафтогаз України" у жовтні 2018 року подав до Господарського суду Києва позов на Кабінет міністрів з вимогою відшкодувати збитки у розмірі 6,6 млрд грн, що були сформовані в 2015 році з причини відмови уряду створити механізм і джерела компенсації виконання компанією спеціальних зобов'язань по поставці газу. Про це повідомляє reform.energy.

Наголошується, що керівництво "Нафтогазу" на основі власних неаудійованих розрахунків оцінює суму необхідної компенсації за ПСО за період з 1 жовтня 2015 року по 30 червня 2018 року більш ніж в 102,9 млрд грн. З цієї суми 80,8 млрд грн – це упущена виручка "Укргазвидобування", 7 млрд грн пов'язані з формуванням резервів за боргами, а 5,1 млрд грн - збитки.

Компанія нагадала, що у 2017 році в адміністративному суді оскаржила відмову уряду створити механізм та джерела компенсації збитків і в тому ж році виграла ці справи у судах першої інстанції та апеляції. Пізніше Кабмін подав касацію у Верховний суд. Дата слухань поки не відома.

Зазначається, що станом на червень цього року різниця між середньозваженою ринковою ціною газу і ціною його постачання становила близько 67%.

Згідно з поданим графіком за період з початку 2016 року по середину 2018 року, мінімальною (близькою до нуля) вона була в травні 2016 року, максимальної (понад 110%) – у січні 2016-го.

Читайте також: Позовні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" зросли до $ 12 млрд

Повідомлялося, що після підвищення тарифів на газ для домогосподарств на 23,5% з 1 листопада його кінцева ціна для споживачів перевищить 8,5 тисяч гривень за тисячу кубометрів

19 жовтня Кабінет міністрів прийняв рішення про збільшення з 1 листопада ціни на газ для населення на 23,5%. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, у свою чергу, заявив про те, що ціну на газ до кінця поточного опалювального сезону піднімати не будуть.