UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" очікує стабілізації роботи ГТС з 3 березня – Вітренко

За словами комерційного директора компанії, Україні вже вдалося пережити "критичну добу".

У "Нафтогазі" очікують стабілізації роботи газотранспортної системи (ГТС) з завтрашнього дня, 3 березня, заявив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко в ефірі "24 каналу".

За його словами, Україні вже вдалося пережити "критичну добу".

"Для нас ця доба (2 березня, - ред.) є критичною, але ми вже бачимо, що ми її проходимо, за рахунок, в тому числі і свідомих українських громадян, які добровільно обмежили споживання, за рахунок того, що вже пішов газ з Європи, за рахунок різних технічних дій. Наприклад, газові та електроприлади в "Укртрансгаз" були переведені на електрику, а також на мазут перейшли підприємства, що генерують тепло", - розповів Вітренко.

Він також зазначив, що завдяки всім цим заходам вже можна говорити про те, що ситуація стабілізується.

"З завтрашнього дня ми побачимо вже абсолютно стабільну роботу ГТС", - сказав комерційний директор "Нафтогазу".

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Сьогодні, 2 березня, "Газпром" продовжив порушувати свої контрактні зобов'язання з забезпечення тиску на вході в ГТС України.

Як повідомлялося, "Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Такою була реакція на рішення Стокгольмського арбітражу. "Нафтогаз" поки не отримував від "Газпрому" документів про розірвання контрактів на постачання та транзит газу.