UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафта торгується різноспрямовано після досягнення максимальних відміток напередодні

Brent дешевшала до 60,10 доларів за барель, WTI дешевшала до 53,91 доларів за барель.

Світові ціни на нафту у понеділок, 30 жовтня, демонструють незначну різноспрямовану динаміку, свідчать дані торгів.

На торгах у п'ятницю нафта марок Brent і WTI досягала рекордних позначок на оптимізмі інвесторів з приводу можливого продовження угоди зі скорочення нафтовидобутку низкою держав (ОПЕК+) і статистикою про кількість бурових установок у США.

Станом на 7:35 вартість січневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent опустилася на 0,05% - до 60,10 доларів за барель. Ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI зросла на 0,02% - до 53,91 доларів за барель.

У понеділок, 30 жовтня, ціни на "чорне золото" продовжують залишатися біля найвищих значень на оптимізмі ринку у зв'язку з можливістю продовження угоди ОПЕК+. Минулого тижня на підтримку пролонгації угоди висловився наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. При цьому він не уточнив, на який саме термін повинна бути продовжена ця угода.

Пізніше цю заяву прокоментував генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо. В організації привітали "чіткий прогноз наслідного принца Саудівської Аравії щодо необхідності досягнення стабільності нафтових ринків і утримання її після першого кварталу 2018 року".

Тим часом статистика американської нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes підтримує ціни на сировину. Так, за даними компанії, за тиждень, що завершився 27 жовтня, кількість бурових установок у США скоротилася на чотири штуки, або на 0,4% - до 909 одиниць. При цьому нафтових установок стало більше на одну штуку - до 737 одиниць. У річному виразі кількість установок збільшилася на 359 штук, або в 1,6 рази.

Нагадаємо, раніше міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив про те, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження віденської угоди про скорочення рівня видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив надію на приєднання Єгипту та Туркменії до угоди зі скорочення видобутку нафти членами ОПЕК і країнами, що не входять у картель.

Однак Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК. Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Країни ОПЕК домовились про скорочення видобутку нафти після року переговорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.