UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафта торгується на рівні позначки у 31 долар за барель

Деякі аналітики прогнозують зростання цін на нафту, грунтуючись на стабільних американських корпоративних доходах і розмовах ОПЕК з Росією з приводу скорочення виробництва нафти.

Вартість березневих ф'ючерсів Brent зросла на 0,13% - до $ 31,65 за барель, а ціна лютневих ф'ючерсів WTI падала на 0,45% до $ 31,09 за барель.

Ціни на нафту сьогодні, 27 січня, показують різнопланову динаміку, але тримаються поблизу позначки $ 31 за барель.

На 08.15 по Києву на Лондонській фондовій біржі вартість березневих ф'ючерсів північноморської нафтової суміші марки Brent зросла на 0,13% - до $ 31,65 за барель, а ціна лютневих ф'ючерсів на нафту марки WTI падала на Нью-Йоркській фондовій біржі - на 0,45% до $ 31,09 за барель.

Незважаючи на незначне зростання цін на ф'ючерси марки Brent, серед світових інвесторів зростають побоювання за повідомлення провідних виробників Саудівської Аравії та Іраку про збільшення видобутку нафти, падіння економіки Китаю і зростання запасів США.

"Короткі позиції і похолодання в США і деяких частинах північної півкулі спровокували зростання цін, але це було тимчасово. Психологічні чинники спровокували серйозну волатильність на ринку нафти", - сказав аналітик з NH Investment Securities and Кан Ю-Джин.

Ю-Джин вважає, що така ситуація збережеться до тих пір, поки серед інвесторів залишаються побоювання з приводу надмірної пропозиції нафти на світовому ринку.

"Видобуток нафти в Іраку досяг рекордного показника в грудні 2015 року з виробництвом близько 3,7-3,8 млн барелів на добу. Між тим, Ірак може збільшити видобуток нафти ще і в цьому році, досягнувши рівня в 4 млн барелів на добу", - сказав представник Міністерства нафти країни.

"Деякі аналітики прогнозують зростання цін на нафту, грунтуючись на стабільних американських корпоративних доходи і розмовах ОПЕК з Росією з приводу скорочення виробництва нафти. Але ймовірність досягнення угоди між сторонами малоймовірна", - сказав аналітик з ANZ.

Зростання запасів нафти в США найближчим часом залишиться на тому ж рівні. При збереженні нинішніх темпів, запаси нафти в країні в лютому поб'ють максимум показника квітня 2015 року.

"У США дуже багато запасів" чорного золота " і зараз можна спрогнозувати в яких кількостях вони будуть її добувати. Тому буде дуже важко підтримувати ціни на високому рівні. Великим виробникам потрібно сідає за стіл переговорів, якщо вони хочуть підняття цін на нафту", - вважає Даніель Анг з Phillip Futures.

Читайте також: У Кувейті чекають цін на нафту у діапазоні $ 30 до кінця року - ЗМІ

Аналітики Goldman Sachs вважають можливим падіння цін на нафту до $ 20 за барель, але не розглядають це все ж в якості базового сценарію, розраховуючи на повернення WTI до $ 40 за барель ближче до кінця першого півріччя. У Morgan Stanley не виключають падіння цін в діапазон $ 20-25 за барель.

Більшість найбільших банків знизили прогнози щодо цін на нафту услід за різким падінням нижче 30 доларів на початку 2016 року. Тим не менш, експерти в основному чекають подорожчання нафти у другому півріччі. Аналітики Citigroup вважають, що очікуване скорочення видобутку нафти, особливо в США, можливо, призведе до підйому цін до кінця 2016 року. Середня ціна Brent в четвертому кварталі поточного року, за їх оцінками, складе 52 долара за барель у порівнянні з 40 доларів за барель у третьому кварталі та 31 долар за барель у другому кварталі.