UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафта подешевшала до $ 44 на тлі зміцнення долара США

Зміцнення долара США сприяє ослабленню не тільки нафтового, але й інших сировинних ринків.

Ціни на нафту знижуються в понеділок на тлі зміцнення долара США, а також негативних прогнозах Венесуели для нафтового ринку, повідомляє агентство Bloomberg.

Вартість січневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures знизилася на $ 0,66 (1,48%) - до $ 44 за барель. До закриття ринку в п'ятницю вартість ф'ючерсів зросла на $ 0,48 (1,09%) - до 44,66 за барель.

Ціна ф'ючерса на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) знизилася на $ 1,05 (2,51%) - до $ 40,85 за барель. За підсумками попередніх торгів контракт подорожчав на $ 0,18 (0,43%), до $ 41,9 за барель.

Зміцнення долара США сприяє ослабленню не тільки нафтової, але й інших сировинних ринків.

Тим часом, міністр нафти Венесуели Эулохио дель Піно заявив напередодні, що вартість нафти може впасти до рівня близько $ 25 за барель, якщо країни ОПЕК не вживе заходів для стабілізації ринку.

Він повідомив, що Венесуела звернулася до іншим країнам ОПЕК із закликом вжити заходів, які допомогли б цінами на нафту піднятися до рівноважного рівня - за барель. Такий рівень цін дозволив виробникам нафти покрити витрати, необхідні для розробки нових видобувних потужностей, зазначив він.

За його словами, Саудівська Аравія та Катар розглядають пропозицію країни.

Чергове засідання ОПЕК відбудеться 4 грудня. На частку ОПЕК припадає 40% світового видобутку нафти, обсяг виробництва нафти країнами, що входять в організацію, перевищує офіційну квоту в 30 млн барелів на добу вже 17 місяців поспіль.

"Ринку потрібна серйозне зміна політики великими виробниками нафти, зокрема, Саудівською Аравією, - відзначає аналітик CMC Markets у Сіднеї Рік Спунер. - Збільшення видобутку нафти Іраном не стане сюрпризом для інвесторів, однак надходження іранської нафти на ринок негативно позначиться на цінах".

Міністр нафти Ірану Биджан Намдар Зангане раніше заявив, що країнам ОПЕК слід звільнити місце для поставок іранської нафти в межах квоти організації. Іран планує збільшити видобуток на 1 млн барелів на добу протягом 5-6 місяців після зняття санкцій.