UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафта дорожчає на сильній статистиці Китаю

Ціни на нафту зростають за рахунок підвищеного попиту в Китаї, але надлишок пропозиції стримує зростання.

Ф'ючерси на Brent подорожчали до $ 85,58 за барель, а ф'ючерси на WTI - до $ 83,01 за барель.

Розрахункове споживання нафти в Китаї у вересні підвищилося на 6,2% в порівнянні з серпнем до 10,3 мільйона барелів на добу, що стало максимальним зростанням з лютого.

"Враховуючи підвищення промислового виробництва, у майбутньому можна очікувати зростання споживання нафти в Китаї. Це може штовхнути ціни вгору, але світове споживання залишиться слабким у найближчому кварталі", - написали у звіті аналітики Phillips Futures в Сінгапурі.

Промислове виробництво в Китаї у вересні зросла на 8% порівняно з минулим роком після 6,9%-процентного зростання в серпні, а зростання ВВП в третьому кварталі сповільнилося до 7,3% з 7,5% у другому кварталі.

"Коливання цін будуть незначними. Потрібно почекати, що зробить ОПЕК на наступній нараді", - сказав керуючий сировинним фондом Astmax Investments в Токіо Тецу Еморі.

На щорічній зустрічі у Відні 27 листопада члени ОПЕК повинні вирішити, чи підуть вони на скорочення видобутку на тлі погіршення прогнозів по споживанню нафти в світі і суттєвого збільшення видобутку в США. До зустрічі ОПЕК не буде вживати ніяких дій по стимулюванню цін, вважають аналітики.

"Ринок намагається встановити рівновагу, але зміщення все одно йде вниз. Основні принципи залишаються ті ж: ми можемо спостерігати сплеск пропозиції та попит, який тягне вниз ослаблена економіка", - коментує аналітик Again Capital LLC в Нью-Йорку Джон Килдафф (John Kilduff), якого цитує агентство Bloomberg, передають РІА Новини.

Нагадаємо, що в останні дні після стрімкого падіння, ціни на нафту почали зростати. Але российский рубль оновив мінімуми, незважаючи на те, що нафта подорожчала.