UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надлишок сталеливарних потужностей ускладнює декарбонізацію — Організація економічного співробітництва та розвитку

У 2023 році надлишкові потужності склали 504 мільйони тонн сталі, більшість якої виготовили, забруднюючи навколишнє середовище.

Надлишок металургійних потужностей негативно впливає на ринки та викиди, оскільки перші не можуть функціонувати через погану організацію і проблемне постачання ресурсів, а викиди неконтрольовано зростають, повідомляє EUROMETAL. Таку заяву зробив керівник сталеливарного підрозділу та старший економіст Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Ентоні де Карвальо на конференції EUROMETAL Steel Day & YISAD Flat Steel Conference у співпраці зі SteelOrbis, яка відбулася у Стамбулі (Туреччина).

Читайте також: Європа має відкинути страх зараз, щоб у майбутньому не настала черга її солдатів – Кулеба

Світові виробники разом випускають 282 мільйони тонн сталі. Минулого року глобальні надлишкові потужності – з Китаєм як основним виробником – склали 504 мільйонам тонн сталі. При цьому у 2024-2026 роках світові потужності можуть збільшитися ще на 158 мільйонів тонн. І тоді розрив між виробничими потужностями та попитом досягне понад 500 мільйонів тонн.

Читайте також: Турне сумнівної миротворчості: з чим їздив китайський посланець до Москви, Києва та Євросоюзу

Прогноз ОЕСР щодо розширення сталеливарних потужностей до 2026 року передбачає, що на першому місці будуть азіатські країни – особливо АСЕАН та Індія – із зростанням майже на 90 мільйонів тонн сталі, з яких близько 65 мільйонів тонн виготовлять з використанням забруднюючих технологій.

Читайте також: Китай оголошує про економічні плани, які відірвані від реальності – Еconomist

В той же час торгова політика все більше зосереджується на вуглецевому сліді, а промисловість - на декарбонізації.

Минулого року Global Forum on Steel Excess Capacity розпочав роботу, спрямовану на вирішення цієї проблеми з охопленням азіатських країн протягом трьох років, оскільки проблема надлишкових потужностей впливає і на них.

Раніше ми писали про те, що глобальні викиди вуглекислого газу від енергетики зросли до нового максимуму у 2023 році, попри скорочення використання викопного палива в розвинених економіках ЄС та США. Викиди сягнули рекордних 37,4 мільярдів тонн, збільшившись на 1,1% (або на 410 мільйонів тонн) порівняно з роком раніше. У грудні 2023 року представники майже 200 країн на кліматичному саміті COP28 домовилися про скорочення глобального споживання викопного палива, щоб запобігти найгіршим наслідкам зміни клімату.