UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надходження в держбюджет за рахунок детінізація економіки: Гетманцев розказав про перспективи

За словами депутата, вже певні досягнення в детінізації економіки. 

Детінізація економіки є резервом, який можна використати замість підвищення податків. Такі висновки зробив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Про це він розповів в ефірі Еспресо, пише businessua.com. 

«За нашими підрахунками, в тіні зараз до 500 млрд грн податків, а якщо їх перевести в бюджет, то це, безперечно, вирішить всі питання», — заявив Гетманцев.

Він навів кілька прикладів з детінізації, зокрема ринку тютюнових виробів.

«Вітчизняні так звані сірі товаровиробники, які дозволяли собі продавати тютюн без акцизних марок, з травня вже не працюють. Нам БЕБ доповідало про це. Ми маємо з цього ринку, якщо порівняти рік до року, понад 30% надходжень плюсом до державного бюджету від акцизу за два місяці. Тому робота триває», — підкреслив Гетманцев.

Лікеро-горілчана галузь. Податкова ефективність з ПДВ по її підприємствах за три роки зросла більш ніж у півтора рази. Є підприємства, де податкове навантаження збільшилось удвічі, у декого — з нуля до найвищого по галузі рівня.

Ювелірна промисловість — рік до року можна побачити збільшення цього показника у 2,2 рази.

Ринок електроніки — там роками звикли продавати дорогі бренди через ФОП, мінімізуючи податки, однак ситуація йде на покращення.

Читайте також: Кабмін пропонує "оновити" податки на продаж нерухомості

У підсумку Гетманцев заявив, що навмисно не називає повні назви згаданих компаній та інших, які працюють за подібними схемами, адже розраховує, що вони, маючи багатомільйонні обороти, змінять свою поведінку.

«Якщо ні — держава має достатньо інструментів, щоб приводити тих, хто не хоче жити за європейськими стандартами ведення бізнесу, до тями, послідовно закриваючи ті шпарини, які ще залишаються для того, щоб великі компанії маскувалися під малий бізнес, діючи на шкоду інтересам держави», — наголосив голова податкового комітету ВР.