UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надбавка за вислугу років: який її розмір для військовослужбовців

Він залежить від тривалості служби.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. Вони мають право на грошове забезпечення від держави.

Читайте також: Вихідна допомога: коли її можуть отримати військовослужбовці

Юрист Любомир Кожухов розповів, який розмір надбавки за вислугу років для військовослужбовців.

Він нагадав, що грошове забезпечення військовослужбовця — це система фінансової підтримки військовослужбовців, яка забезпечує їхні матеріальні потреби та відповідає їхньому внеску в оборону країни. Це включає в себе не лише основну заробітну плату, а й додаткові виплати, такі як надбавки за вислугу років, компенсації за особливі умови служби та інші види матеріальної підтримки.

Однією з ключових складових грошового забезпечення є надбавка за вислугу років. Це додаткова винагорода, яка обчислюється нарівні з посадовою зарплатою та зарплатою за військове звання.

Розмір даної додаткової складової фінансового забезпечення військовослужбовця залежить від тривалості служби, встановленої Постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб»:

Визначення ж «вислуги років» регулюється відповідними нормативно-правовими актами, наприклад, Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393, що визначає різні типи військової служби, такі як:

Важливо додатково зазначити, що ця військова служба може бути врахована на пільгових умовах, тобто, з урахуванням кратності (місяць за три, два чи півтора місяці), яка визначається пунктом 3. Це може бути, наприклад:

Учасникам бойових дій держава надає пільги. Зокрема, вони можуть отримати пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Щоб скористатися цією пільгою, необхідно подати відповідну заяву.