UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надбавка за догляд за дітьми з інвалідністю: хто та в якому розмірі може отримати

Багато залежить від віку дитини.

Навіть під час війни, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати соціальні виплати та допомоги. Це стосується і осіб, які виховують дітей з інвалідністю. Юристи «Право на захист» розповіли, хто може отримати надбавку за догляд за дітьми та від чого залежить її розмір.

Читайте також: Надбавка до пенсії: чи призначать її за утримання неповнолітньої дитини

Надбавка за догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А встановлюється в розмірі:

Надбавка на догляд за іншою дитиною з інвалідністю встановлюється в розмірі:

Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю.

Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років також призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за нею.

Одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А, а також одинокій матері чи одинокому батьку надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

При визначенні розмірів надбавок на догляд за особами з інвалідністю з дитинства та дітьми з інвалідністю з важкими формами інвалідності, які потребують постійного стороннього догляду або допомоги внаслідок захворювань за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, не може застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму.  

Нагадаємо, чи можуть встановити інвалідність після операції. Після проведення операції особі мають видати виписку про пройдене лікування, в якій має бути зазначена рекомендація про проходження медико-соціальної експертної комісії.