UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надбавка до пенсії: яку можуть отримати почесні донори

В Україні її отримують понад 40 тисяч осіб.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Деякі категорії осіб також можуть розраховувати на надбавки до пенсії.

Читайте також: Підвищення пенсій: кого воно не торкнулося

У Пенсійному фонді України розповіли, на яку доплату до пенсії можуть розраховувати почесні донори. Згідно з їх даними, в Україні надбавку до пенсії отримують 41 430 почесних донорів України.

Цей статус отримує людина, яка безоплатно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимально допустимих доз плазми крові.

Українці, які отримали звання Почесного донора України, мають право на надбавку до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (стаття 21 Закону України від 30.09.2020 № 931-IX «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові»).

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлено в розмірі 2 920,00 грн. Відповідно, надбавка до пенсії почесним донорам з 1 січня становить 292,00 грн (у 2023 році ця сума складала 258,9 грн).

Для призначення надбавки вперше потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою. З собою мати документ, який посвідчує особу (паспорт), ідентифікаційний номер та посвідчення донора.

Нагадаємо, яку надбавку можуть отримати пенсіонери, які утримують дітей до 18 років. Для цього треба надати певні документи.