UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надати Україні статус спостерігача у Митному союзі можуть вже 29 травня

Меморандум між Україною та країнами МС про надання Києву статусу спостерігача може бути підписано 29 травня в Астані, під час засідання ЄврАзЕс.

Урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян прогнозує, що 29 травня в Астані може бути підписано меморандум між Україною і країнами Митного союзу про поглиблену співпрацю, який передбачає надання Києву статусу спостерігача.

У понеділок під час відеомосту "Москва - Астана - Київ на тему "Євразійська інтеграція. Поточна порядок денний" Мунтіян нагадав, що українська сторона підготувала проект такого меморандуму і вже розіслала його всім урядам країн МС.

"Я вважаю, що глави держав 29 травня в Астані підпишуть цей меморандум про поглиблення співробітництва і інтеграції з країнами митного союзу і Єдиного економічного простору. Або може бути другий варіант - буде дано доручення підписати цей меморандум безпосередньо Євразійській економічній комісії, пану Христенку (голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко - ІФ), і нашому прем'єр-міністру Миколі Азарову", - підкреслив він.

- Кабмін схвалив проект меморандуму про надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі

Як відомо, 28-29 травня в Астані (Казахстан) відбудеться засідання Вищої Євразійської економічної ради. Очікується, що в Астану вирушить президент України Віктор Янукович.

Як повідомлялося, 22 травня Кабінет міністрів України схвалив проект меморандуму з країнами МС про надання Україні статусу спостерігача в цьому об'єднанні. За словами М.азарова, Україна зацікавлена співпрацювати з МС у форматі "3+1", і на сьогоднішній день створена урядова робоча група, яка вивчає нормативну базу союзу.

23 квітня Азаров заявив, що Україні вдалося досягти принципової домовленості про отримання статусу спостерігача в МС, який може бути офіційно закріплено на зустрічі з главами цього утворення в Астані.

У той же час заступник голови Мінекономрозвитку Росії Олексій Лихачов зауважив, що це питання ще не вирішено і в даний час переговори з українською стороною продовжуються як на двосторонньому рівні з країнами-членами МС, так і на рівні ради Євразійської економічної комісії. !zn

Читайте також:

Чергова зустріч Януковича і Путіна може відбутися в Астані 29 травня

Українці віддають перевагу Європейському союзу, а не Митному

У ЄС нагадали Україні, що членство в Митному союзі забирає суверенітет