UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк визнав неплатоспроможним "Укрінбанк"

95,5% вкладників "Укрінбанку", а це 53 тисячі осіб, отримають свої вклади в повному обсязі.

Національний банк України (НБУ) визнав неплатоспроможним "Укрінбанк" (Київ), повідомляється на веб-сайті регулятора.

Відповідне рішення затверджено постановою Нацбанку №934 від 24 грудня 2015 року.

НБУ пояснює своє рішення невідповідністю діяльності ПАТ "Укрінбанк" вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів центрального банку, погіршенням показників його діяльності та фінансового стану, а також невиконанням планів поліпшення фінансового стану.

За даними центробанку, 95,5% вкладників "Укрінбанку" (53 тис. чоловік) отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. В результаті загальна сума виплати становитиме понад 1,9 млрд грн.

НБУ нагадує, що 1 жовтня 2015 року прийняв рішення про віднесення Укрінбанку до категорії проблемних у зв'язку з допущенням финучржедением у вересні значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) більш ніж на 5%.

З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, НБУ встановив термін для вжиття ним заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність з вимогами законодавства.

У рамках запланованих заходів Укрінбанк зареєстрував у національному банку договір позики за залучення коштів від інвестора-нерезидента, які, тим не менш, не надійшли.

Незважаючи на активізацію роботи по поверненню кредитної заборгованості, в тому числі проблемній, пошук інвесторів, зупинити відтік коштів і стабілізувати ліквідність так і не вдалося.

"Таким чином, "Укрінбанк" залишився неспроможним своєчасно і в повному обсязі виконати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів, а його діяльність не відповідає вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів НБУ", - зазначається в повідомленні.

"Укрінбанк" заснований в 1989 році. Його найбільшим акціонером на 10 липня 2015 року був голова спостережної ради фінустанови Володимир Клименко (71,1514%).

Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року "Укрінбанк" займав 27-е місце (5,832 млрд грн) серед 123 діючих у країні банків.

Читайте також: НБУ вирішив ліквідувати банк сина Януковича

23 грудня Національний банк України постановою від 22 грудня відніс ПАТ Банк "Софіївський" до категорії неплатоспроможних.