UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк визнав неплатоспроможним банк "Новий"

НБУ обіцяє, що 99% вкладників банку отримають свої вкладення в повному обсязі.

Національний банк України відніс ПАТ "Акціонерний комерційний банк "Новий" (Дніпро) до неплатоспроможних, повідомляється на сайті регулятора. Відповідне рішення №441-РШ/БТ прийняло правління НБУ 13 липня.

Нацбанк нагадує, що на зборах акціонерів банку 26 червня прийнято рішення про припинення банком банківської діяльності та надано регуляторові відповідний план.

Однак, згідно із законом "Про спрощення процедури реорганізації та капіталізації банків" НБУ не має права погоджувати план припинення діяльності банку, якщо є підстави, при яких він може бути віднесений до категорії неплатоспроможних.

"Оскільки розмір регулятивного капіталу банку "Новий" станом на 12 липня 2017 року становив менше третини від мінімального рівня, згідно з законом "Про банки і банківську діяльність", НБУ зобов'язаний визнати фінустанову неплатоспроможною", - зазначено в повідомленні.

Нацбанк повідомляє, що 99% вкладників банку (близько 3 тис. осіб) отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантованою Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми 200 тис. грн. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають виплати у межах суми, гарантованої Фондом. Загальна гарантована сума відшкодування становить 36 млн грн.

За даними НБУ, станом на 8 червня 2017 року власником істотної участі в ПАТ "АКБ "Новий" було Державне космічне агентство України (18,3% акцій). Рештою акцій володіють особи з частками менше 10% акцій. Банк "Новий" заснований в 1992 році. Його найбільшим акціонерами до початку січня 2017 року були Державне космічне агентство (18,3297%), Таїсія Булавінова (9,9933%), Борис Ганджа (9,9599%), Олександр Ярецький (9,9533%). До початку квітня 2017 року за розміром загальних активів (770,586 млн грн) банк "Новий" займав 58-е місце серед 90 українських банків.

Раніше повідомлялося, що Банк "Новий" планує припинити банківську діяльність.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко підписав закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків.