UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк оновить дизайн банкнот номіналом 50 та 200 гривень

Оновлені купюри будуть введені 20 грудня та 25 лютого відповідно.

Національний банк України починає оновлення банкнот номіналом 50 та 200 гривень з 20 грудня. У нових купюрах удосконалена система захисту, а дизайн наслідує банкноти нового покоління гривні – номіналами 20, 100, 500 та 1000, повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що цими нововведеннями Нацбанк завершить оптимізацію поточного номінального ряду гривні, яка тривала з 2014 року.

"В усьому світі центральні банки час від часу змінюють дизайн та систему захисних елементів банкнот, щоб вони залишалися надійними і захищеними. Адже періодичне оновлення грошових знаків мінімізує ризик, що шахраям вдасться їх підробити", - пояснюють рішення оновити дизайн банкнот у пресслужбі.

Обидві оновлені купюри мають посилений захист.

Нацбанк України

"…на оновленій банкноті номіналом 200 гривень, як і на банкнотах нового покоління номіналами 100, 500 і 1000 гривень , використано два інноваційні захисні елементи. Один з них – це оптично-змінний елемент SPARK", - йдеться у повідомленні.

Оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень будуть введені 20 грудня та 25 лютого відповідно.

Національний банк України наступного місяця вводить в обіг нову монету номіналом 5 гривень. Рішення про припинення друку банкнот низького номіналу в НБУ ухвалили в березні минулого року, заміна таких банкнот на монети відповідає практиці країн ЄС.

Нагадаємо, 25 жовтня НБУ вів в обіг нову банкноту найвищого номіналу в 1 тисячу гривень.

Крім того, з 1 жовтня монети 1, 2 і 5 копійок перестали бути платіжним засобом в Україні, їх почали виводити з обігу. Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.