UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні України з Росією утворилися черги фур через нові правила Митного союзу

Водії скаржаться на те, що вони не знали про зміну правил перетину кордону, на те, що самі російські митники не можуть переконливо відповісти на запитання, які виникають у цій ситуації, і на умови свого вимушеного простою.

У Державній прикордонній службі України повідомляють про скупчення декількох десятків вантажних транспортних засобів у пунктах пропуску Донецької та Луганської областей на кордоні з РФ.

"Черги утворилися через те, що наразі відповідними органами РФ розпочато заходи щодо забезпечення дотримання митного транзиту, які стосуються товарів, що ввозяться на територію Митного союзу", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі відомства.

Згідно з інформацією, такі нововведення почали діяти з 28 жовтня поточного року і через це багато фур не можуть в'їхати на територію РФ, що призвело до їхнього скупчення на кордоні.

Як уточнює видання "Рідне Приазов'я", причиною події стало скасування ФТС РФ дії книжок міжнародних дорожніх перевезень (МДП) на митниці, підпорядкованій Південному управлінню. Книжки МДП гарантують сплату митних платежів та дозволяють перевозити вантажі в опечатаних контейнерах, проходячи прикордонні процедури у спрощеному режимі.

Тепер замість книжок перевізники повинні будуть надавати інші види забезпечення транзиту - митний супровід, надання забезпечення сплати мит грошовими коштами, банківською гарантією, порукою або заставою майна, передає видання. Водії скаржаться на те, що вони не знали про зміну правил перетину кордону, і на те, що представники ФМС не можуть дати роз'яснення.

30 жовтня ФМС Росії повідомила про те, що поширить заборону книжок МДП на південні митниці країни, а також на Домодєдівську, Шереметьєвську та Внуковську митниці. Раніше ФМС вже скасувала дію книжок МДП на Північному Кавказі, у Приволжжі, на Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході. ФМС заявляла, що з 1 грудня має намір повністю припинити співпрацю з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників (АСМАП), яка продає ці книжки у РФ.

ФТС звинувачує АСМАП у тому, що асоціація не виконує зобов'язання перед російським бюджетом. За підрахунками відомства, накопичена заборгованість асоціації становить 20 млрд рублів. АСМАП наявність заборгованості заперечує. !zn

Читайте також:

Росія почала обгороджувати кордон з Україною колючим дротом

Після підписання угоди про асоціацію митниця РФ посилить перевірки товарів з України

Лідери МС домовилися про митні бар'єри для України

На кордоні з Росією нелегал підірвав себе під час прикордонного контролю, двох прикордонників важко поранено