UA / RU
Підтримати ZN.ua

На які показники не вплинуло зниження Нацбанком облікової ставки

Зниження облікової ставки не вплинуло на розрив між фактичною інфляцією та поточною обліковою ставкою.

У листопаді облікова ставка НБУ не переглядалася, проте з середини грудня (із 15.12.2023) знижена на 1 п.п. до 15% річних. Наразі, попри чергове зниження облікової ставки НБУ, і досі зберігається значний розрив між фактичною інфляцією та поточною обліковою ставкою, пише академік НАН України, ексголова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Читайте також: Главу НБУ Пишного визнали найкращим керівником центробанку в Європі та світі

«Поточне неухильне уповільнення споживчої інфляції не позначилося на покращенні ситуації в кредитуванні – й далі  спостерігається зростання вартості коштів, що може мати руйнівний ефект для економічного відновлення», - говорить економіст.

Так, у листопаді ц.р. кредитні ресурси порівняно з листопадом 22 р. подорожчали на 0,4 п.п. до 20% річних.

Процентні ставки за новими депозитами порівняно з листопадом  22р. знизилися на 0,2 п.п. до 8,9% річних на фоні зниження ставок для корпоративного сектору – на 0,7 п.п. до 8,9% річних.

Реакція ринку ОВДП теж доволі низька – у листопаді середньозважена дохідність коштів залучених до бюджету становила 17,88% (порівняно з 18,50% у попередньому місяці та 14,81% у листопаді 22р.).

Раніше ми писали про те, що один фінансовий механізм дозволив не запускати емісію грошей та затримав кошти українців у банківській системі. Упродовж 2023 року уряд України залучив від розміщення облігацій внутрішньої державної позики на аукціонах 401,8 млрд грн, 3,7 млрд доларів та 735,8 млн євро.