UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВС, ГПУ і СБУ заявили, що не отримували від Гонтаревої списків по нелегальних обмінниках

Раніше в інтерв'ю DT.UA глава НБУ заявляла, що регулятор "давним-давно" передав списки "будок-обмінників" правоохоронним органам.

Всупереч твердженнями Валерії Гонтаревої, МВС, Генпрокуратура та СБУ в один голос заявили DT.UA, що не отримували жодних заяв, документів та іншої інформації від Нацбанку про нелегальні пункти обміну, йдеться в статті Юлії Самаєвої для DT.UA.

"У своєму інтерв'ю DT.UA голова НБУ стверджувала, що передала всю наявну в регулятора інформацію про нелегальні пункти обміну валют до правоохоронних органів. Однак у відповідь на запит нашого видання МВС, Генпрокуратура та СБУ в один голос заявили, що ніяких заяв, документів та іншої інформації від Нацбанку вони не одержували. У СБУ, щоправда, нас запевнили в тому, що проводять розслідування щодо діяльності чорного ринку валюти, але подробиць, природно, не повідомили - таємниця слідства", - пише Самаєва.

Читайте також: Українці в січні продали валюти майже в чотири рази більше, ніж купили

За її словами, у 2014 р. обсяг продажів на валютному міжбанківському ринку в середньому досягав 500 млн дол. на день, у 2015-му - уже 196 млн, у 2016-му - 175 млн дол. За офіційним даними, експортна виручка із 2014 р. скоротилася на 30%, тобто обсяги валютного ринку мали скоротитися в середньому до 350 млн дол. на день.

"Це дає змогу припустити, що до 50% валюти, яка заходить у країну, залишається на чорному ринку", - йдеться в статті.

"Регулятор тривалий час намагався не помічати існування ще одного ринку валюти в державі, порівнянного за обсягами з офіційним. Мовляв, це головний біль правоохоронних органів. На цей момент разом із Мінфіном Нацбанк обговорює можливість лібералізації роботи офіційних "обмінок" і комбанків, щоб бодай щось протиставити чорному ринку. Йдеться про скасування 2-відсоткового збору до Пенсійного фонду при купівлі валюти, дозвіл змінювати обмінні курси протягом дня, торгувати всіма валютами, а не тільки першої групи, скоротити кількість необхідних для купівлі документів. Чи зможуть ці заходи обмежити попит на чорному ринку? Сумнівно. Основна проблема ринку офіційного - не бюрократичні бар'єри, а елементарний дефіцит", - йдеться в статті.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю DT.UA глава НБУ Валерія Гонтарєва заявляла, що регулятор "давним-давно" передав списки "будок-обмінників" правоохоронним органам.

"Будки-обмінки" - це нелегальний бізнес, що я вам можу сказати? Вони не банківські установи, вони нами не регулюються. Усі списки нами давним-давно передано в наші правоохоронні органи. Але ж я не можу відповідати за генпрокурора, МВС чи СБУ", - заявляла Гонтарєва.

Детальніше про тіньовий валютний ринок читайте в статті Юлії Самаєвої "Допоки "девал" не клюне, Київ не перехреститься" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".