UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ відправить місію до Росії 

Це буде перша місія після вторгнення Москви в Україну.

МВФ стала першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка відправить свою офіційну місію до Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року, повідомляє Reuters із посиланням на Алєксєя Можина, представника РФ у МВФ.

Можин повідомив, що місія Міжнародного валютного фонду почне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і продовжиться візитом делегації МВФ до Москви для зустрічей з російськими офіційними особами до 1 жовтня.

Останнього разу щорічна місія МВФ відвідала Росію в листопаді 2019 року, перед початком пандемії COVID. З початку війни в Україні жодної місії МВФ до Росії не було.

«Ми були виключені з цього процесу під тиском наших західних «друзів», і місій у 2022-23 роках не було», — сказав Можин зі свого офісу МВФ у Вашингтоні.

Місію очолить аргентинець Жак Міньян.

Багато західних країн порушували питання про можливість виключення Росії з МВФ після її вторгнення в Україну, однак це виявилося складним через спротив деяких членів зі значними квотами голосування, таких як Китай та Індія.

З початку війни країни-члени Заходу критикували МВФ за надання, як вони кажуть, надто оптимістичних прогнозів для російської економіки, яка постраждала від санкцій, і за попередження, що будь-які рішення щодо конфіскації заморожених російських активів повинні мати «достатню юридичну підтримку». 

Можин, який керував приєднанням Росії до організації в 1992 році після розпаду Радянського Союзу, йде у відставку з 1 листопада. Він сказав, що допомагатиме місії МВФ.

Від оголосив, що його замінить керівник центробанку Ксенія Юдаєва, близька соратниця голови центробанку Ельвіри Набіулліної

«Спочатку їй доведеться керувати офісом з Москви», – сказав Можин. 

З квітня 2022 року Юдаєва перебуває під санкціями США, як голова правління банку «Открытие», яким раніше володів центробанк. Банк був проданий держкредитору ВТБ у 2022 році. Відтоді Юдаєва пішла з нього. У МВФ заявили, що перевіряють інформацію про висунення Юдаєвої на посаду. Міністерство фінансів Росії вже офіційно підтвердило  її кандидатуру.

Юдаєва отримала ступінь доктора економіки в Массачусетському технологічному інституті та проходила стажування в Стокгольмській школі економіки. Вона прийшла в центробанк разом з Набіулліною в 2013 році і була одним з архітекторів переходу Росії до плаваючого валютного курсу.

Читайте також: В Україні розпочалася чергова місія МВФ для п'ятого перегляду програми розширеного фінансування

Юдаєва пішла з посади першого заступника голови центробанку в серпні 2023 року, але залишилася радником Набіулліної.

На початку року експерти Міжнародного валютного фонду спрогнозували, що у 2025 темпи зростання валового внутрішнього продукту в Росії складатимуть 1,1%. Це буде майже удвічі менше, ніж очікується у 2024 році та втричі менше, ніж є за оціночними даними 2023 року.