UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ виділив Греції транш фінансової допомоги на €1,7 млн

Таким чином, наразі Греція вже отримала від МВФ фінансову допомогу на 8,24 млрд євро.

Керівництво Міжнародного валютного фонду схвалило виділення Греції чергового траншу у розмірі 1,72 мільярда євро. Про це у понеділок повідомила прес-служба фонду.

Глава МВФ Крістін Лагард звернула увагу на "гідний похвали прогрес", якого останнім часом грецькому урядові вдалося досягти у "скороченні бюджетних і зовнішніх дисбалансів". Однак вона наголосила й на необхідності прийняття подальших кроків зі стабілізації економічної ситуації у країні. Зокрема, на її думку, "потрібні додаткові реформаторські зусилля, які є ключовою умовою для подальшого відновлення економіки". Мова йде про більш глибокі перетворення у державному секторі", які "надзвичайно важливі для здійснення перетворень у бюджетній сфері".

Лагард вважає, що Греції також необхідно адекватно підготуватися і успішно впровадити перетворений податок на прибуток і ввести податок на нерухомість. Також цим директор-розпорядник МВФ назвала "надзвичайно важливим уникнути такої податкової політики, яка призвела б до скорочення доходів". Вона також висловилася за більш серйозні структурні реформи, зазначивши, що зусилля повинні концентруватися на збільшенні продуктивності й економічного зростання.

Греція є членом єврозони з 2001 року. До цього часу країна мала відносно збалансований бюджет і невеликий зовнішній борг /близько 50 млрд євро або менше 25 проц ВВП/, зростанню якого перешкоджали високі ставки щодо обслуговування держборгу, у зв'язку з чим уряд з обережністю залучав зовнішні позики.

З входженням в єврозону процентні ставки різко знизилися, стали залучатися нові позики, були збільшені зарплати держслужбовцям і соціальні виплати. У результаті цієї політики стался розбалансування бюджету.

У зв'язку з тим, що Греція як член єврозони позбулася можливості покривати бюджету за рахунок емісії, уряд був змушений вдатися до зовнішніх позик (основними кредиторами стали Франція та Німеччина). Перші ознаки фінансово-економічної кризи з'явилися в 2009 році, коли дефіцит бюджету досяг майже 13% ВВП, а державний борг перетнув критичну межу в 300 млрд євро (115% ВВП). Ці фактори поставили економіку Греції на межу дефолту, що і призвело до отримання ряду кредитних траншів від ЄС і МВФ.

Раніше повідомлялося про те, що парламент Греції ухвалив пакет законів про скорочення держсектора, який був обов'язковою умовою для виділення країні чергового траншу допомоги від міжнародних кредиторів.

Нагадаємо, на думку експертів, економіка Греції в цьому році може втратити 4,8-5,0% - істотно більше, ніж очікують міжнародні кредитори країни."

31 травня Європейський фонд фінансової стабільності перерахував Греції черговий транш кредиту в 7,2 млрд євро на рекапіталізацію банків. !zn

Читайте також:

Єврозона схвалила надання Греції траншу кредиту в 4 млрд євро

Порятунок банків Греції, Кіпру та Іспанії обійшовся європейцям у 90 мільярдів євро

Грецію будуть тримати на "голодному пайку", виділяючи допомогу частинами