UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ схвалив виділення Україні 1,7 мільярдів доларів

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила перший перегляд виконання Україною економічної програми.

Рада директорів МВФ схвалила виділення другого траншу Україні на суму 1,7 мільярда доларів в рамках кредиту розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF). Про це йдеться в повідомленні фонду.

Таким чином, рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила перший перегляд виконання Україною економічної програми.

Програма EFF, яка передбачає допомогу Україні на суму близько 17,5 мільярдів доларів, була затверджена МВФ 11 березня для підтримки економічної стабілізації в Україні і визначає широкі і глибокі економічні реформи, спрямовані на відновлення стійкого зростання в середньостроковому періоді та підвищення рівня життя громадян України.

Місія МВФ в рамках першого перегляду програми EFF працювала в Києві з 12 травня по 11 червня. Спочатку планувалося, що її робота завершиться наприкінці травня - початку червня, щоб до кінця червня могло бути прийнято рішення про виділення другого траншу за програмою EFF. Однак місія оголосила про узгодження на рівні експертів питання про перший перегляд програми тільки на початку липня.

16 липня Верховна Рада прийняла три закони які повинні були розблокувати виділення Україні понад 3,2 мільярдів доларів міжнародної допомоги, зокрема 1,7 мільярда другого траншу кредиту EFF від Міжнародного валютного фонду.

22 липня керівництво України підписав і передав в МВФ оновлений меморандум за підсумками першого перегляду виконання програми кредитування. Це відкривало дорогу для прийняття керівництвом МВФ рішення про виділення Україні другого траншу кредиту.

24 липня Мінфін і власники єврооблігацій підтвердили виплату Україною $ 120 млн, що свідчило про те, що переговори України і її кредиторів просунулися достатньо для того, щоб запобігти виконання погрози Києва ввести мораторій за держборгом.

Після цього в ЗМІ з'явилася інформація про позитивне рішення МВФ, а 25 липня президент Петро Порошенко підтвердив, що МВФ надасть Україні 1,7 мільярдів доларів.

DT.UA у статті "Структурні маяки від МВФ: камені спотикання" писало, що досі саме ці зобов'язання були чи не єдиними реальними економічними реформами, які проходять у країні. Найчастіше вони виконувалися виключно заради заліку, що викликало критику, мовляв, функціонери з Вашингтона не особливо заглиблюються в суть, а наші раді старатися та "косметикою" підміняють реально необхідні структурні зміни. Але настав момент, коли умови угоди з МВФ наштовхнулися на багатомільярдні інтереси в парламенті.