UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ схвалив перший перегляд програми розширеного фінансування України

Після виконання українською стороною попередніх заходів схвалить цю угоду керівництво МВФ.

Міжнародний валютний фонд погодив питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди про програмою розширеного фінансування EFF. Про це йдеться в прес-релізі Фонду.

"Після додаткових дискусії між представниками МВФ і владою України була досягнута остаточна домовленість на рівні персоналу щодо ряду питань, необхідних для завершення першого перегляду програми EFF. Після виконання українською стороною попередніх заходів, а також за умови, що держборг України, за оцінками персоналу Фонду, буде мати високу стійкість і програма повністю фінансується, це угода підлягатиме схваленню керівництвом і радою директорів МВФ", - наголошується у документі.

При цьому прес-служба уточнила, що результатом завершення перегляду програми стане виділення Україні траншу в розмірі SDR1,18 млрд (близько 1,7 мільярдів доларів).

З 12 травня по 11 червня у рамках першого перегляду програми EFF у Києві працювала місія МВФ. При цьому спочатку очікувалося, що вона закінчить роботу в кінці травня - початку червня, щоб до кінця червня рішення про виділення другого траншу за програмою EFF могло бути прийнято.

Схвалена в березні цього року чотирирічна програма розширеного фінансування EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (17,516 мільярдів доларів) передбачає, то в 2015 році МВФ виділить Україні після першого траншу в 5 мільярдів доларів ще трьох траншів по SDR1,182 млрд (близько 1,63 мільярда доларів за поточним курсом).

У наступні три роки планується виділення чотирьох траншу щорічно розміром SDR437,975 млн (близько 620-630 мільйонів доларів). Однак умовою для цього буде щоквартальний перегляд, на першому з яких буде аналізуватися виконання критеріїв виконання програми на кінець березня цього року.

Міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв'ю DT.UA сказала, що в липні Україна отримає наступний транш кредиту МВФ.

"Щодо наступного траншу в 1,7 млрд доларів переконана, що ми його отримаємо десь у липні. Виконання трьох обов'язкових умов цього зараз вже залежить від коаліції", - заявила вона.

За її словами, ці кошти призначені не для держбюджету, а для резервів НБУ.

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін (українська - довше), тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, у той час як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і триває два роки (для кожного траншу окремо).