UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ рекомендує Україні скоротити персонал і зарплатню у бюджетному секторі

У МВФ вважають, що скоротити великі потреби бюджету у фінансуванні необхідно шляхом обмеження у бюджетному секторі фонду заробітної платні і чисельності працівників, скорочення субсидій та впорядкування витрат на закупівлю товарів і послуг.

Міжнародний валютний фонд пропонує скоротити персонал і зарплатню у бюджетному секторі України, йдеться в заяві голови місії МВФ Миколи Георгієва.

"Необхідно забезпечити амбітну фіскальну консолідацію, щоб скоротити великі потреби бюджету на фінансування... шляхом обмеження в бюджетному секторі фонду заробітної платні і чисельності працівників, скорочення субсидій і упорядкування витрат на закупівлю товарів і послуг", - йдеться в заяві.

Зниження ставок оподаткування, згідно з заявою, повинно бути відтерміновано доти, поки дефіцит бюджету скоротиться до стабільно прийнятного рівня.

Окрім того, МВФ рекомендує "авансом" здійснити суттєве підвищення тарифів на газ і опалення для населення та прийняти графік подальшого підвищення до рівня, який забезпечить покриття собівартості.

Разом з тим для пом'якшення наслідків, які матиме коригування тарифів для найменш забезпечених верств населення, МВФ пропонує розширити надання цільової соціальної допомоги, яка має охопити 40% населення.

"Великий збитковий енергетичний сектор необхідно реформувати. Низькі роздрібні тарифи (які покривають лише невелику частку економічної собівартості) призводять до великих квазіфіскальних втрат, слабкості платіжного балансу, зумовлюють недостатній рівень інвестування у внутрішній видобуток і проблеми в області управління", - підкреслюється в заяві.

Окрім того, МВФ відзначає важливість покращення бізнес-клімату для високого і стабільного економічного зростання.

"Ми рекомендуємо зосередити увагу на реалізації структурних реформ, які направлено на вирішення нагальних проблем, що стоять на шляху економічного зростання. До таких можна віднести реформування системи судочинства, спрощення або скасування обтяжливих урядових нормативних документів, посилення заходів щодо боротьби з корупцією, а також впровадження чітких і послідовних правил податкового адміністрування", - йдеться в заяві.

За оцінкою МВФ, рішучий прогрес у цьому напрямку має забезпечити підвищення продуктивності і зростання інвестицій, суттєво підвищивши потенціал зростання на середньострокову перспективу.

Як раніше повідомлялося, місія МВФ на чолі з Георгієвим з 17 по 29 жовтня оцінювала макроекономічну ситуацію в Україні, обговорювала з представниками влади плани на короткостроковий і середньостроковий періоди.

На думку місії МВФ, щоб ліквідувати слабкі ланки і відновити економічне зростання, необхідний комплекс всеосяжних і надійних реформ. !zn

Читайте також:

МВФ хоче побачити від України прогрес в усуненні дисбалансів в економіці

МВФ не відмовляється від вимоги підвищити тарифи в Україні і послабити обмінний курс

Для отримання грошей від МВФ, Україні доведеться довести реалістичність держбюджету

МВФ може погодитися з послабленням гривні лише на 5-10%, вважають банкіри