UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ поки не готовий збільшити розмір кредиту Україні

Експерти Фонду поки не дали згоди. МВФ ще може змінити своє рішення за результатами роботи cвоєї місії, яка має прибути до Києва у листопаді.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) на даний момент не готовий задовольнити прохання уряду України про збільшення фінансування за програмою stand-by.

Про це, як свідчать джерела ZN.UA, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва в ході вчорашньої зустрічі з керівниками найбільших банків.

Разом з тим, МВФ ще може змінити своє рішення. Як відомо, у листопаді в Київ приїде чергова місія Фонду для оцінки виконання критеріїв, прописаних у програмі МВФ.

І в разі позитивних результатів її роботи, рада директорів у грудні прийме рішення про виділення наступних траншів, і, можливо, також про збільшення суми фінансування.

Нагадаємо, МВФ наприкінці квітня 2014 року затвердив кредитну програму для України в обсязі $ 17,01 млрд. Перший транш був перерахований на початку травня на суму $ 3,19 млрд. 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі SDR914,7 млн (приблизно $ 1,39 млрд). Частина траншу в сумі близько $ 1 млрд буде використана на підтримку державного бюджету.

Спочатку МВФ планував виділити другий-четвертий транші відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року в обсязі SDR 914,7 млн (близько 1,4 млрд доларів), тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 року - по SDR 1,372 млрд. Заключний дев'ятий транш програми в SDR 686 млн, у разі додержання закладених у неї термінів та умов, має бути виділено в середині березня 2016 року. !zn