UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ не підтримує податкову амністію в Україні – Данилюк

Потрібно провести консультації з МВФ та українцями.

Міжнародний валютний фонд виступає проти проведення в Україні податкової амністії, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"МВФ проти податкової амністії в будь-якій формі. Вони проти, так як досвід інших країн демонструє, що далеко не скрізь це спрацювало. Перш, ніж вводити "нульову декларацію", потрібно провести консультації: показати МВФ, а головне – всім українцям, для чого це потрібно і в якому пакеті будемо вносити", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Данилюк зазначив, що відомство розглядає ініціативу щодо внесення законопроекту про "нульову декларацію" і непрямі методи в пакеті з BEPS, однак підкреслив, що це не пов'язані між собою кроки.

"Інша справа - разове розкриття інформації про майно перед початком міжнародного обміну інформацією, так зване voluntary disclosing. Це стандартна процедура, яка проводилася багатьма країнами перед початком обміну інформацією. Зараз ми з Нацбанком та експертами вивчаємо такий досвід для вироблення проекту закону", – додав міністр.

BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) - план дій ОЕСР з протидії розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування.

Повідомлялося, що президент Петро Порошенко виступає за проведення податкової амністії в Україні, щоб українці могли заплатити податок і законно інвестувати кошти в українську економіку.

Раніше член Ради НБУ Олена Щербакова писала для DT.UA, що новий закон про валюту без податкової амністії продовжить існування паралельних валютних реальностей".