UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ може виділити Україні 1,3 млрд доларів у 2016 році і 5,4 млрд – у наступному

Масштабний план запозичень у Міжнародного валютного фонду буде реалізований тільки в разі проведення реформ.

Україна в разі успішної реалізації економічної програми отримає можливість залучити у МВФ 1,3 млрд доларів в 2016 році і майже 5,4 млрд в 2017 році за програмою розширеного фінансування EFF.

Згідно з оновленим графіком другого перегляду програми EFF, який оприлюднив МВФ, виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності. Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року – більше 1,986 млрд доларів, після чого їх розмір двох наступних буде скорочений до 1,33 млрд доларів, а решти п'яти – до 735 млн доларів.

Як йдеться в матеріалах, до кінця поточного року до 1 млрд доларів вже залучених від розміщення єврооблігацій під гарантії США Україна може також отримати 600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС.

Читайте також: МВФ переконав Мінфін скасувати пенсійний збір з купівлі валюти

Нагадаємо, що 15 вересня, Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення Україні чергового траншу в рамках програми EFF на 1 млрд доларів.

Економічні оглядачі DT.UA Юлія Самаєва та Юрій Сколотяний вважають, що урізаний третій транш МВФ може стати для України останнім, в тому числі, через нереалістичний проект державного бюджету на 2017 рік.

"У країні, де майже половина населення в тій чи іншій формі є одержувачем соціальних виплат держави, до сих пір немає достатньо відповідальних політиків, здатних відкрито заявити про те, що українському бюджету це елементарно не по кишені. І український бюджет не буде реалістичним до тихпір, поки його видаткова частина буде формуватися, виходячи з політичних інтересів, а не реальних можливостей ", - зазначають автори.

Детальніше про держбюджет і умови МВФ читайте в статті Юлії Самаєвої і Юрія Сколотяного "Сумні траншо-бюджетні урочистості" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".