UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ затвердило положення про Раду з відновлення «Охматдиту»

Орган контролюватиме процеси відновлення лікарні.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило положення про Раду з відновлення «Охматдиту», яка має забезпечити громадський контроль за всіма процесами відновлення лікарні, повідомило вранці 6 серпня міністерство.

Зокрема, Рада контролюватиме дотримання прозорості і доброчесності при виборі підрядника для виконання поточного ремонту та внутрішнього опорядження будівлі сучасного лікувально-діагностичного комплексу лікарні.

Рада складатиметься з 15 осіб, а її склад буде затверджено у два етапи.

Під час першого етапу  до Ради увійдуть представники:

Під час другого етапу відберуть сім представників громадських об’єднань та благодійних організацій, що працюють у сферах запобігання корупції, захисту прав пацієнтів та розвитку охорони здоров’я. Їх відбиратимуть члени Ради з відновлення за результатами розгляду заявок та рейтингового голосування.

Оголошення про прийом заявок МОЗ згодом опублікує на своєму офіційному сайт.

Представники громадських чи благодійних організацій для включення до складу повинні мати не менше трьох  років досвіду активної діяльності не менше ніж в одному з напрямів роботи - запобігання корупції, захисту прав пацієнтів, розвитку сфери охорони здоров'я, відновлення пошкодженої медичної інфраструктури чи у сфері архітектури та містобудування.

Також в МОЗ додали, що першочергово запропонують увійти до складу ради представникам благодійників,  зважаючи на розмір внеску на цілі відбудови та відновлення Охматдиту.

Читайте також: На відновлення «Охматдиту» і підготовку лікарні до зими Німеччина виділила 10 млн євро

Як зазначав директор Інституту міста Олександр Сергієнко в статті "Постріл у майбутнє. Які наслідки ракетної атаки на "Охматдит", ще на початках заснування «Охматдиту» за статутом лікарні кожен, хто жертвував 25 тисяс карбованців, мав право увійти до Опікунської ради та отримував контроль над використанням власних грошей. Аналітик зазначив, що так слід вчинити й сьогодні —створити окремий Фонд відновлення «Охматдиту» та наглядову раду, куди мають увійти не чиновники МОЗ чи ОП, а найбільші благодійники, щоб без їхнього відома не могли використати жодної гривні.

Нагадаємо, минулого тижня після скандалу щодо вибору однієї із найдорожчих пропозицій для відновлення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», коли компанія запропонувала провести роботи за 307 млн грн, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пообіцяв провести новий тендер із урахуванням всіх законодавчих вимог, а всі зібрані кошти на рахунках фонду для відбудови «Охматдиту» пообіцяв перевести на рахунок самої лікарні. Згодом МОЗ додало, що скасовує супутні тендери НДСЛ «Охматдит» на послуги технагляду та інженерно-консультаційні послуги та оголосить їх повторно.