UA / RU
Підтримати ZN.ua

Moody's має намір знизити рейтинг України

На рейтинг впливає воєнний конфлікт із РФ.

Рейтингове агентство Moody's має намір знизити рейтинг України через ризики військового конфлікту з Росією. Експерти агентства побоюються, що невизначеність ситуації уповільнить економічне зростання в Україні, а тривалість конфлікту в середньостроковій перспективі негативно вплине на інвестиції та економічне відновлення, вимагаючи великих фінансових витрат на обороноздатність.

Проте, експерти Moody's очікують, що ліквідність допоможуть зміцнити кредити МВФ та зовнішні запозичення, які відіграють ключову роль у підтримці суверенного кредитного рейтингу B3.

"Досвід суттєвої підтримки після військового конфлікту 2014-2015 років дає нам впевненість у тому, що міжнародні партнери будуть готові надати фінансову підтримку Україні, однак неоднозначний послужний список України у завершенні програм фінансової допомоги, часто менших виплат, ніж було узгоджено, є ризиком того, що навіть за наявності зобов'язань суттєвої багатосторонньої та двосторонньої. виникнуть проблеми з ліквідністю уряду", - йдеться в огляді.

Читайте також: Fitch переглянуло прогноз рейтингу України: названо причини погіршення

Зазначимо, на сьогодні Україні надано рейтинг B3/стабільний. Востаннє Moody's підвищувало рейтинг із Caa1 до рівня B3 у 2020 році.

Раніше повідомлялося про те, що Мінфін очікує на місію МВФ найближчим часом для переговорів у Києві. За словами голови Мінфіну Сергія Марченка, у відомства є всі можливості профінансувати дефіцит 3-3,5% ВВП. Проте обов'язковою умовою є продовження співпраці з МВФ: отримати два перегляди та всю суму за програмою – 2,2 мільярда доларів