UA / RU
Підтримати ZN.ua

Moody's знизило рейтинг Росії через санкції Заходу і нафту

Санкції можуть справити вкрай негативний вплив на інвестиційний клімат та перспективи зростання економіки Росії.

Міжнародне агентство Moody's знизило суверенний рейтинг Росії до Baa2. Прогноз - негативний. В офіційному повідомленні зниження рейтингу пояснюється санкціями Заходу, обмеженнями російському бізнесу на позики за кордоном, відтоком капіталу, а також низькими цінами на нафту.

Moody's пояснює, що в кінці червня не знижувало російський рейтинг, оскільки не вважало можливим серйозне посилення санкцій. Проте внесення в "чорний список" банків з державною участю і ключових енергетичних і оборонних компаній, а також заборона на передачу технологій та індивідуальні санкції змусили агентство переглянути свою думку.

У середньостроковій перспективі санкції можуть справити вкрай негативний вплив на інвестиційний клімат та середньострокові перспективи зростання, йдеться в пояснювальній записці.

Серед інших негативних факторів відзначається залежність російської економіки від нафтогазового сектора, а також проблеми з бізнес-кліматом всередині країни.

Читайте також: Україні загрожує дефолт через гроші Путіна - Moody 's

Агентство вважає, що при збереженні нинішніх умов спад триватиме як мінімум до середини 2015 року. "Чим довше буде продовжуватися конфлікт в Україні, а Росія буде залишатися під режимом санкцій, тим більший інвестиційний збиток буде завдано економіці".

Moody's ставить майбутні рішення по російському рейтингу в залежності від ситуації в Україні. Також там відзначають, що вплив на наступні рішення будуть надавати ціни на нафтовому ринку.

У березні 2014 року два інших провідних рейтингових агентства - Fitch і Standard & poor's (S&P) - також погіршили прогнози щодо кредитного рейтингу Росії зі "стабільного" на "негативний". Агентства пояснили зміни прогнозу "зростаючими геополітичними та економічними ризиками".