UA / RU
Підтримати ZN.ua

MONEYVAL схвалив декларацію, яка ще раз визнає низку порушень Росії на рівні Ради Європи

Представники Ради Європи закликали вжити всіх заходів для арешту активів підсанкційних осіб.

Міністри і делегати високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL (Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму) схвалили Стратегію органу на 2023-2027 роки і Декларацію високого рівня щодо своїх пріоритетів. У відповідній зустрічі в Варшаві взяли участь і Міністерство фінансів України та Державна служба фінансового моніторингу, повідомила пресслужба Держфінмоніторингу.

У межах документів представники країн зобов’язалися покращити ефективність заходів з протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення. Також низка пунктів присвячена засудженню війни Росії проти України та іншим порушенням ворога.

Декларацією міністри та делегати рішуче засудили вторгнення окупантів і підтвердили повну підтримку нашої держави та громадян. Документ заохочує розробку нових пропорційних правових відповідей на агресію.

Учасники MONEYVAL вказали і на значні корупційні ризики, які створюють вищі посадові особи Москви, а також на їхні зв’язки з організованою злочинністю та бізнес-елітами РФ.

Декларація закликає країни-члени вжити всіх можливих подальших кроків для арешту та конфіскації активів підсанкційних осіб і доходів від незаконної діяльності.

Також делегати і міністри приєдналися до позиції Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) стосовно того, що дії Росії суперечать основним принципам організації та грубо порушують зобов’язання щодо міжнародної співпраці та взаємної поваги. Поділено занепокоєння через повідомлення про зловмисну кібердіяльність агресора і торгівлю зброєю РФ з юрисдикціями, стосовно яких запроваджені санкції Організації Об’єднаних Націй.

Читайте також: Призупинення членства у FATF, блокування активів, позбавлення прав: Держфінмоніторинг відзвітував про результати боротьби з РФ

MONEYVAL, як і FATF, закликав світ залишатися пильними щодо загроз цілісності, безпеці та захисту міжнародної фінансової системи, які виникають унаслідок війни Росії проти України.

"Декларація є черговим сильним політичним сигналом на рівні Ради Європи щодо порушень РФ своїх зобов’язань. Водночас вона є першим офіційним документом міністрів і делегатів високого рівня держав-членів і територій MONEYVAL, а її позиції у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ будуть взяті до уваги в нашій з партнерами роботі з FATF стосовно окреслення ризиків і загроз, що несе РФ", – сказав глава Держфінмоніторингу Ігор Черкаський.

В українському органі уточнили, що теж брали безпосередню участь у розробці проєктів Стратегії та Декларації MONEYVAL, вносили пропозиції щодо змісту. Там висловили намір брати активну участь у реалізації обох документів, оскільки Україна є членом Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Двома місяцями раніше Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) посилила санкції щодо Росії шляхом призупинення її членства.