UA / RU
Підтримати ZN.ua

Модернізація енергосистеми України задля збільшення імпорту: плани далекі від реалізації

Для втілення в життя потрібні час і гроші.

Модернізація енергосистеми України потребує, як мінімум, кількох років та чималих інвестицій. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, в статті «Мегавати будь-якою ціною. Чи зможе Україна наростити імпорт дефіцитної електроенергії?»

За словами автора, «Укренерго» модернізує та будує нові міждержавні лінії. Навесні прем'єр Денис Шмигаль говорив про три лінії (ЛЕП) у Польщу: Нововолинська — Хелм, Львівська — Кросно, Дрогобич — Кросно. Але для реалізації потрібні роки.

Також модернізується лінія на Словаччину, є низка проєктів на Румунію, Молдову та південь України. Але, знову таки, це довготривалі проєкти.

Розглядається проєкт використання суден-ТЕС потужністю приблизно 300 МВт в Одеській області. Пропонувалося розмістити кілька таких суден в Одесі або Южному. Однак виникають проблеми з підключенням до мереж, підведенням газу та безпекою. Вивчається варіант розміщення їх на якорі в районі Ізмаїла на Дунаї, але порт постійно обстрілюють. Але румуни не хочуть розміщати їх на своєму березі. Минулого разу переговори державного трейдера «Енергетичної компанії України» з цього питання завершилися безрезультатно.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.