UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародні стандарти: як працюватиме нова Система електронних платежів Нацбанку

До переходу на нове покоління СЕП залучили всі українські банки.

Система електронних платежів Національного банку України (СЕП) нового покоління почала працювати цілодобово з 1 квітня 2023 рокуповідомляє НБУ.

Зазначається, що система функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень.

У переході на нове покоління СЕП були задіяні всі банки, Державна казначейська служба, Національний депозитарій України, а також компанії-розробники програмного забезпечення.

Чого очікувати від змін?

Завдяки стандарту ISO 20022 з’явилася можливість уніфікації платіжних повідомлень, створення єдиних правил їх заповнення й оброблення, розширення реквізитного складу додатковими полями та структурованою інформацією. Це сприятиме ще більшій автоматизації та пришвидшенню оброблення платіжних операцій, підвищенню рівня обслуговування учасників СЕП та їх клієнтів.

Крім того, тепер система працює в режимі 24/7, що передбачає цілодобове виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня.

Читайте також: Депозитні ставки в банках почали зростати

"Враховуючи отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, Національний банк продовжує активно працювати над можливістю приєднання нашої країни до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізацією функціонала миттєвих платежів у наступній версії СЕП-4.1, тестування якої учасниками заплановане у 2023 році", – додали в Нацбанку.