UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародні резерви України збільшилися на 6% – НБУ

В Нацбанку розповіли, що впливало на динаміку резервів у грудні минулого року.

Міжнародні резерви України за попередніми даними зросли на 6%. Про це повідомили в Національному банку.

«Станом на 1 січня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 30 940,9 млн дол. США. Упродовж 2021 року вони зросли на 1,8 млрд дол. США, або на 6%. Міжнародні резерви збільшилися завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі валюти Національним банком на валютному ринку», – йдеться у повідомленні. 

Зокрема, у серпні минулого року Україна отримала 1 928,2 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ) у межах загального розподілу від Міжнародного валютного фонду, а у листопаді – другий транш від МВФ за програмою stand-by обсягом 500 млн СПЗ. В НБУ також зазначили, що протягом 2021 року вдалося отримати від Єврокомісії обсягом близько 600 млн євро. 

«Загалом із зовнішніх та внутрішніх джерел у 2021 році Україна отримала 11,2 млрд дол. США, що майже компенсувало платежі з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті (11,5 млрд дол. США). Упродовж більшої частини року пропозиція валюти на ринку переважала над попитом насамперед завдяки сприятливій світовій кон’юнктурі для основних товарів українського експорту», – додали в Нацбанку. 

За підсумками року чиста купівля валюти НБУ, як вказано на сайті установи, перевищила 2,4 млрд дол. Водночас у Нацбанку повідомили, що у грудні минулого року міжнародні резерви України зросли на 342,5 млн дол. США, або на 1,1%. Збільшення їх обсягу в НБУ пояснили валютними надходженнями на користь уряду. 

У Національному банку зазначили, на динаміку резервів упродовж грудня вплинули операції з управління державним боргом. Зокрема, валютні надходження на користь уряду становили 1 365,6 млн дол, з них 858,3 млн дол. – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП) та 105 млн дол. – від Світового банку. 

«На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 847,7 млн дол. США, у тому числі 588,2 млн дол. США – на обслуговування та погашення ОВДП», – додали в НБУ.

Також на динаміку резервів мали вплив операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. Вказано, що для згладжування надмірних коливань, Нацбанк у грудні 2021 року викупив на валютному ринку 84 млн дол. та продав 236,5 млн дол. Отже, обсяги чистого продажу валюти центральним банком на валютному ринку в грудні становили 152,5 млн дол. США.

Також на динаміку вплинула переоцінка фінансових інструментів. Зокрема, минулого місяця їх вартість зменшилася на 22,9 млн дол. 

«Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,1 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку», – пояснили в НБУ. 

Читайте також: НБУ посилив вимоги до банків через ризики, пов'язані зі споживчими кредитами

Раніше Державна казначейська служба прозвітувала про виконання держбюджету за 2021 рік. Згідно з оприлюдненими даними, доходи держбюджету склали 1,298 трлн грн, що на 1,8% вище за план і на 20,7% торішнього показника.