UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародне товариство розробляє механізм для виплат постраждалим, які відправлять заяви до Реєстру збитків

Гроші мають надійти від продажу підсанкційних активів російських олігархів — пособників агресії, а також від заморожених за кордоном російських активів.

За інформацією Мін’юсту, Україна разом з партнерами вже займається розробкою компенсаційного механізму, за яким згодом будуть нараховуватися виплати за заявами, поданими до Міжнародного реєстру збитків. Про це йдеться у статті члена Ради з матеріальних активів Міжнародного комітету зі Стандартів оцінки (IVSC), президента фірми IRE (Ukraine) LLC та партнера «Томас & Сімонова» Людмили Сімонової «Хто раніше подасть заяву до Міжнародного реєстру збитків, той швидше отримає відшкодування» на сайті ZN.UA.

Читайте також: Суд ЄС зняв санкції з «Альфа-Груп» Авена і Фрідмана, бо не знайшов доказів їх співпраці з Путіним

Як відомо, передусім джерела - це санкційні активи російських олігархів — пособників агресії. Також розглядаються як джерело доходи від російських зарубіжних активів і від резервів.

Читайте також: В чому полягають перешкоди для використання заморожених російських активів для надання допомоги Україні — FT

Таким чином, заяву, подану до Міжнародного реєстру збитків, у разі її відповідності всім вимогам включають до Реєстру і направляють у Компенсаційну комісію. Компенсаційний фонд накопичує кошти на відшкодування й виплачує їх заявникам у міру отримання заяв і наявності коштів.

Читайте також: Уся Європа має активніше думати про те, як допомогти сусіднім з Україною державам – Туск

«Заяви слід подавати, не гаючи часу, бо хто раніше подасть, той швидше отримає компенсацію», - говорить автор.

Раніше ми писали про те, що в уряді вважають, що лише в сегменті житла до Реєстру надійде від 300 до 600 тис. заяв від постраждалих. Загалом українці можуть подати понад 8 млн заяв до Міжнародного реєстру збитків через збройну агресію РФ проти України.