UA / RU
Підтримати ZN.ua

Між рекордним злетом і падінням один день: Біткойн різко обвалився

Однак експерти прогнозують вдалий рік для інвесторів.

Напередодні вартість криптовалюти Bitcoin досягла максимуму в $69 202, і перевищила рекорд листопада 2021 року в $68 999. Але сьогодні криптовалюта вже обвалилася до $63 400. Як пише Reuters, курс біткойна досяг максимуму завдяки інвесторам, які влили гроші в американські спотові криптовалюти, що торгуються на біржі, а також перспективі зниження світових процентних ставок.  

На думку деяких експертів, поточний рік для ринку може мати більше перспектив, ніж попередній. Зростання біткойна майже на 160% з жовтня, з яких 44% припало лише на лютий, різко контрастує з 2022 роком, коли ринок занурився у 18-місячну криптовалютну зиму, що супроводжувалася низкою корпоративних банкрутств і скандалів.

За даними LSEG, чисті потоки в 10 найбільших спотових біткоїн-фондів США досягли $2,2 млрд за тиждень, що завершився 1 березня, з яких понад $2 млрд надійшло в iShares Bitcoin Trust компанії BlackRock.

Аналітики кажуть, що біткоїн також отримав вигоду напередодні так званого квітневого халвінгу – процесу, який відбувається кожні чотири роки, коли швидкість випуску токенів скорочується вдвічі, разом з винагородою, що надається майнерам. Пропозиція біткоїнів обмежена 21 мільйоном, з яких 19 мільйонів вже видобуто.

Ціна ефіру, другої за величиною криптовалюти у світі, востаннє торгувалася на рівні $3 486, що значно нижче її рекордного максимуму в $4 867 доларів в листопаді 2021 року. 

Місяць тому повідомлялось, що великі інвестори діють обережно, однак багато експертів вважають, що цього року флагману криптовалютного ринку Bitcoin (BTC) вдасться оновити історичний максимум.