UA / RU
Підтримати ZN.ua

Митники підвищили вартість імпортних овочів та фруктів

При імпорті продуктів харчування митні інспектори стали використовувати у розрахунках не вагу нетто товару, а вагу брутто, тобто вагу продукту разом із упаковкою. В результаті витрати на розмитнення окремих вантажів підвищилися на 30%. Втім, відзначають, що з такою проблемою зіткнулися не всі імпортери.

Експорт черешні в цьому році під загрозою

Протягом травня імпортери овочів і фруктів відчувають складнощі з оформленням своїх вантажів, повідомили експерти проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти". За їхньою інформацією, Міністерство доходів і зборів на початку травня переглянуло "імпортні довідкові ціни на плодоовочеву продукцію, на які митними органами застосовуються як індикативні ціни, заборонені СОТ.

За інформацією митних брокерів, проблеми торкнулися не тільки імпортерів фруктів і овочів, але і всієї товарної групи 1-24 (продукти харчування). Жоден з представників імпортерів не прокоментував те, що відбувається офіційно. "На початку травня Міндоходів підготувало нову тарифну сітку - базу даних митної вартості, а 28 травня з'явилося роз'яснення, що вартість застосовується не до ваги нетто, а до ваги брутто", - сказав один із брокерів, пише "Коммерсантъ-Украина".

В "АПК-Інформ" відзначають, що витрати на розмитнення овочів і фруктів у травні зросли мінімум на 30%. "Це погано насамперед для кінцевих споживачів, адже імпортери будуть включати ці витрати у відпускні ціни на продукцію", - йдеться у повідомленні з посиланням на представників компаній.

Так, наприклад, митна вартість кави зросла більш ніж на 50%. "Тобто вони враховують не саму вагу продукту, але і вагу банки. Я не здивуюся, що незабаром і вагу транспорту, на якому везуть вантаж, також будуть рахувати", - сказав експерт цього проекту.

Про збитки компанії поки не говорять. За словами експертів, у світовій митній практиці не застосовується поняття нетто/брутто, ця проблема не врегульована і в українському законодавстві. З інформації брокерів, багато компаній успішно оскаржують в суді митні донарахування.

У Міндоходів не підтвердили, але і не спростували наявність проблеми.

Директор з корпоративних питань компанії Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко зазначає, що митне оформлення в його компанії здійснюється у штатному режимі. Ще один імпортер неофіційно сказав, що у них немає проблем із розмитненням вантажів, бо дорогий товар підтверджений всіма необхідними документами, але визнав, що його колеги-імпортери скаржилися на проблему. "Є така база даних, і декларована імпортерами ціна підтягується, щоб відповідати інформації митниці", - пояснив співрозмовник. В "Українській фруктовій компанії", одному з найбільших імпортерів та експортерів фруктів, відмовилися коментувати проблему. Її представник Олег Александров порекомендував всі питання вирішувати з митницею.

Учасники ринку відзначають наявність проблем не тільки з імпортними вантажами, але й з експортом фруктів, ягід і зелені. "У Мелітополі у повному розпалі збір черешні, і жоден постачальник не зміг відправити вантаж на експорт, - стверджує один з учасників ринку. - При оформленні експорту інспектори вимагають сертифікати походження, а вони є не у всіх, адже найчастіше компанії закуповують товар у сільських жителів. І взагалі такий сертифікат більше вимагає країна-одержувач". !zn

Читайте також:

Україна стала менше продавати і купувати за кордоном

Азаров закликав китайців купувати більше українських товарів

У розпал подорожчання овочів уряд заявив про зниження цін на продукти