UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Митний безвіз" з ЄС: відправлено перші вантажі в Україну і з України

За одним транзитним договором тепер можна возити товари до 35 країн Європи.

У суботу почав працювати так званий "митний безвіз" для України, що базується на Конвенції про процедуру спільного транзиту (CCTP). Відтак в країну та з неї вже прямують вантажі в рамках цієї процедури, повідомив Мінфін.

"Сьогодні, 1 жовтня, для України набули чинності і для бізнесу відкрилася можливість міжнародного переміщення товарів із 35 іншими країнами-учасниками за одним транзитним документом", – йдеться у пресрелізі.

Мінфін уточнив, що першою країною, з якої було відправлено вантаж для доставки в Україну під процедурою спільного транзиту, стала Німеччина: українські митники вже бачать транзитну декларацію Т1 в електронній транзитній системі NCTS та очікують на прибуття вантажівки.

Мінфін нагадав, що відповідно до "митного безвізу" для доставки вантажів з однієї країни до іншої подається єдиний транзитний документ: від митниці відправлення до митниці призначення. Це прискорює проходження митних формальностей на кордоні та скорочує відповідні витрати для підприємств.

Читайте також: Рада звернеться до ЄС з проханням продовжити пільговий митний режим – Роксолана Підласа

Президент Володимир Зеленський затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Відповідний указ №654/2022 оприлюднено на сайті Офісу президента. Угоду уклали 29 червня 2022 року у французькому місті Ліон. Мета угоди - "тимчасове полегшення автомобільних вантажних перевезень між Україною та ЄС, а також транзитом через їхні території, шляхом надання додаткових прав на транзит та перевезення вантажів між Сторонами операторам, зареєстрованим в одній із Сторін, у зв'язку з наслідками загарбницької війни Росії проти України та значними збоями у роботі всіх видів транспорту в країні".