UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місяць до аукціону з приватизації ПКМЗ: у ФДМУ визнали проблеми заводу

Майбутній власник акцій АТ “Перший київський машинобудівний завод” (ексзавод “Більшовик”) повинен буде розібратися з усіма його проблемами та боргами. Про це заявила народний депутат від фракції “Слуга народу”, заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа у спільному відео з головою Фонду державного майна України (ФДМУ) Дмитром Сенниченком, опублікованому на офіційному Youtube-каналі “СН”.

“Сьогодні 20 з 24-х цехів заводу простоюють. У 1990-х і 2000-х чиновники не знаходили ресурсів на модернізацію заводу. І дуже швидко його продукція стала неконкурентоспроможною. Єдиний спосіб дати нове життя цьому майданчику — це приватизація”, — зазначила Роксолана Підласа.

Вона нагадала, що Кабмін ухвалив рішення про проведення приватизаційного аукціону по ПКМЗ 27 жовтня 2021 року, стартова ціна колишнього “Більшовика” — 1,39 млрд грн. За словами народної депутатки, приватний інвестор повинен буде виконати три умови.

“По-перше, покрити борги підприємства на понад 500 млн грн. По-друге, частково зберегти виробництво. І, нарешті, інвестувати додаткових 57 млн грн саме у виробництво”, — сказала Роксолана Підласа.

Нагадаємо, згідно з відкритими даними, у 2020 році витрати на оплату праці співробітників ПКМЗ склали 23 434 000 грн. При цьому чистий прибуток підприємства “мінусовий” (-22 452 000).

Крім того, за прогнозами експертів інвестор ПКМЗ зіштовхнеться зі значно більшою кількістю проблем, ніж ті, що сьогодні вже відомі. Зокрема, колишній ”Більшовик” має десятки законних орендарів окремих приміщень, які мають право залишатися на території ПКМЗ до кінця строку договорів. Водночас, на один з цехів (№5) претендує Київська міська державна адміністрація (КМДА): він потрібен для закінчення розв’язки на Шулявському шляхопроводі. Втім, після аукціону всі ці питання ляжуть на плечі нового власника.